Annonce

Ekstremt meget luft i maven?

Spørgsmål

Hej Netdoktor.

Jeg har igennem mange måneder døjet med ekstremt meget luft i maven.

Det startede for over 7 måneder siden. Jeg føler mig generelt meget oppustet, og hver evig eneste dag skal jeg slå ekstremt mange prutter. Og de lugter ofte en del. Jeg har specielt meget luft i maven når jeg er sulten, og det giver også mange mavesmerter når jeg har luft i maven. Jeg startede på p-piller for omkring et år siden, og har tænkt på om det måske kunne være det?

Derudover synes jeg ikke min afføring er helt normal. Enten er den ret hård, ellers er den “flydende” - hvilket den oftest er. Derudover har jeg en rumlen i maven. Jeg spiser generelt meget varieret og sundt, så kan ikke se at kosten skulle have noget med det at gøre. Hvis jeg drikker noget med meget brus i, fx. cider eller øl - så får jeg ekstremt meget luft i maven og virkelig mange smerter.

Jeg har virkelig ingen ide om hvad jeg skal gøre, så håber I kan hjælpe.

Hilsen En Spørger

Pige/kvinde, 19 år, 160 cm, 48 Kg

Annonce (læs videre nedenfor)

Svar

Kære Spørger

Tarmluft stammer fra bakteriers virke på afføringen i tyktarmen. Der udvikles forskellige luftarter som brint, kvælstof, kuldioxid og metan, men også ildelugtende svovlforbindelser. Samtidig gælder det, at jo mere afføring der er i tyktarmen, jo mere luft dannes der. Som du skriver, bliver man oppustet, og får rumlen og mavesmerter. Afføringen kan skifte mellem hård og tynd. Alt dette tyder på, at din tyktarm i det daglige indeholder for meget afføring og generelt står for meget stille. Det kalder man en skjult forstoppelse.

Selv om du skriver, at du spiser varieret og sundt, må der alligevel mangle noget. Erfaringen viser, at kostfibre kan bedre tilstanden. Dem får man fra en plantebaseret

Kost (grønsager, frugt, rugbrød) samtidig med, at man spiser mindre kød. Man bør også tage et dagligt tilskud af fibre i form af HUSK. For at stimulere tarmen er det godt med 3 hovedmåltider og mellemmåltider (vand og frugt), og i øvrigt rigelig at drikke. Ligeledes for at stimulere tarmen til bevægelser, er det nødvendigt med rigelig motion dvs. hver eller hver anden dag, så man får lidt sved på panden.

Efter 1-2 uger vil afføringen begynde at blive normal, der vil være færre prutter og oppustetheden vil fortage sig.

Da der jo er for meget afføring i tyktarmen, kan det være nødvendigt at tage afføringstabletter, f.eks. Magnesia 1-2-stk. om aftenen.

På sigt bør man bibeholde de nye gode kost- og motionsvaner.

Venlig hilsen

Dennis Raahave

Dr.med., ph.d.

Speciallæge i mave-tarmsygdomme

Sidst opdateret: 11.12.2019

Annonce