Annonce

For megen luft i maven?

Spørgsmål

Hej Netdoktor,

Jeg har i cirka 6 år ofte været præget af meget luft i maven. Det ender tit ud i, at jeg får stærke mavesmerter. Ofte så stærke at jeg ikke kan tænke på andet.

Jeg går på universitetet, så jeg har ofte lange dage med forelæsninger, studiegruppemøder mm., hvor jeg ikke får mulighed for at komme af med luften. Jeg bliver utrolig ineffektiv, da min mave simpelthen gør så ondt. Jeg har været plaget af problemet siden gymnasiet, cirka 6 år. Smerterne kommer typisk, når jeg har haft travlt om morgenen, når jeg spiser, eller når jeg drikker kaffe.

Det er et meget pinligt problem, som jeg har svært ved at tale med mine bekendte om, men har været meget ked af, hvor ofte det hindrer mig i at yde mit bedste og at deltage i sociale sammenhænge. Min mave kan ofte rumle meget højlydt, hvilket medfører en pinlig opmærksomhed på mig til forelæsninger.

Smerterne aftager, når jeg kommer hjem og kommer af med luften og kan gå på toilettet. Det er så voldsomt, at jeg har meget svært ved at gøre det på offentlige toilettet. I perioder oplever jeg problemet stort set hver dag.

Hvad kan det være? Er der noget jeg kan gøre for at afhjælpe problemet?

På forhånd tak.

Pige/kvinde, 21 år, 175 cm, 85 Kg

Annonce (læs videre nedenfor)

Svar

Kære spørger

Meget luft i maven dvs. i tarmene er næsten altid ensbetydende med meget afføring i tyktarmen. Vores tarmbakterier udvikler fra afføringen konstant en blanding af mange forskellige luftarter, heriblandt nogle svovlholdige, der har en ilde lugt. Det fører til udspiling af tarmene, og det giver smerter. Der foreligger således en eller anden form for forstoppelse, som man godt kan have, selv om man har afføring hver dag (skjult forstoppelse). Det bedste ville derfor være at få foretaget en undersøgelse af passagetiden, hvor man samtidig kan bestemme ophobningen af afføring.

Man kan også forsøge sig lidt frem, og starte med en mild udrensning af tyktarmen med et afføringsmiddel, Magnesia, 2 tabletter morgen og aften i 2 dage.

Nu er det vigtigt at man får styr på kosten, som bør være fiberrig dvs. mange grøntsager og frugt hverdag og groft brød. Begrænsende mængder af kød. Dertil rigelig væske ca. 1 glas vand i timen, der er med til at stimulere tarmene til at bevæge sig. Der skal være 3 hovedmåltider og et par mellemmåltider. Motion er ligeledes vigtigt, ca. 30 minutter daglig gang eller dyrke noget sport. Det kan stadig godt være, at det er nødvendigt at tage afføringsmidlet Magnesia 1 eller 2 tabletter om aftenen i et længere stykke tid.

Det skulle få den megen luft til at forsvinde.

Venlig hilsen

Dennis Raahave

Dr.med., ph.d.

Speciallæge i kirurgi og mave-tarmsygdomme.

Sidst opdateret: 18.12.2018

Annonce