Annonce

Flyvning giver ondt i øret?

Spørgsmål

Hej Netdoktor.

Jeg var ude og flyve. Da vi var 20 minutter fra jorden fik jeg pludselig kraftig ondt i mit højre øre, jeg har aldrig prøvet noget lignende!

Efter vi var landet gave det et klik i øret, som var lige så smertefuldt som oppe i flyveren.

Jeg føler dog stadig, at jeg har et tryk i øret, og følelsen af at jeg har en prop i øret eller som om jeg er under vand.

Hvad kan det være?

Hilsen en spørger

Pige/kvinde, 22 år, 180 cm, 66 Kg

Annonce (læs videre nedenfor)

Svar

Hej spørger,

Når man flyver ændres det tryk i luften som vi er omgivet af. Det opfattes som propfornemmelse, ørepine eller hørenedsættelse. Enkelte gange kan man også se blødning fra øret. Man anbefaler derfor under flyvning at man udligner trykket i mellemøret mellem det omgivende tryk som er i luften.

Rent praktisk gøres dette ved at synke, gabe eller f.eks. tygge tyggegummi. Man kan også udføre det man kalder Valsalvas manøvre som vil sige man kraftigt forsøger at puste ud mod lukket mund og næse. Til børn kan man anskaffe sig en næseballon, da de ofte kan have svært ved at udføre Valsalvas manøvre.

Symptomerne går ofte over af sig selv i løbet af kort tid, men hvis de fortsætter skal man søge sin egen almen praktiserende læge. Denne har mulighed for at se ind i øret med at apparat samt at måle trykket i mellemøret.

Venlig hilsen,

Ole Laursen-W.

Speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 18.12.2018

Annonce