Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Pas på ørerne til festivalen

Det kan være fedt at få følelsen af at blive blæst bagover af høj musik til en festivalkoncert. Men hvor høj lyd kan ørerne egentlig tåle? Og hvad er en støjskade?


Offentliggjort: 26. Juni 2019

Musik er dejligt og kan give livsglæde. Hvis du skal til en af sommerens mange musikfestivaler bør du dog huske at pakke ørepropperne. Lydtrykket til koncerter kan nemlig nemt komme over grænsen for, hvor meget ørerne kan tåle.

Hvor meget støj kan ørerne tåle?

Hvis lydniveauet på en arbejdsplads kommer over 85 decibel, skal man bruge høreværn. Det er nemlig grænsen for, hvor meget støj ørerne kan tåle i 40 timer på en uge.

Jo højere lydtrykket er, des kortere tid må ørerne udsættes for det. Hvis trykket er på 97 decibel, bør man derfor kun udsætte ørerne for det i 2,5 time i løbet af en uge. Hvis trykket er på 106 decibel, kan man tåle det i 19 minutter i løbet af en uge.

Roskilde Festival har en lydgrænse på 103 decibel. Det begynder altså at blive skadeligt, hvis man uhæmmet udsætter sine ører for dette tryk i over 19 minutter i løbet af denne uge.

Risiko for støjskader

Hvis man udsætter ørerne for højere lyd, end de kan tåle, kan man få støjskader. De opstår, fordi de små hår i øret bliver ødelagte, når øret overbelastes med lyd. Det er de hår, der registrerer lyse (højfrekvente) toner. Når man får en støjskade, får man dermed nedsat hørelse overfor lyse toner.

Støjskader kan medføre, at man får svært ved at forstå, hvad der bliver sagt så snart, der bare er en smule baggrundsstøj. Man får svært ved at skelne lyde fra hinanden, og derfor kan man komme til at føle sig isoleret i selskaber, hvor der er flere end syv-otte personer. Desuden kan støjskader også medføre tinnitus og overfølsomhed overfor lyd.

Når skaden først er sket, er det ikke muligt at gendanne de ødelagte hår og den tabte hørelse. Derfor er det vigtigt at forebygge støjskader.

Læs også: Støjskader på øret

Brug ørepropper

En nem måde at forebygge støjskader til koncerter er ved at bruge ørepropper. Det kan være svært at bedømme, om lyden til koncerten er så høj, at den er skadelig. Efter et stykke tid vil man nemlig automatisk tilpasse sig lydniveauet og derfor ikke opleve det som ligeså højt, som det reelt er. Derfor bør man følge sin umiddelbare oplevelse af lyden. Hvis man oplever den som høj og ubehagelig her, bør man tage ørepropper i brug. I festivalrusen kan den umiddelbare lydoplevelse dog være svær at bedømme. Derfor er det altid en god idé at tage ørepropper på under koncerter.

Læs også: Sådan bruger du dine ørepropper rigtigt


Kilder: DR og Netdoktors egne artikler: Støjskade på øret og Sådan bruger du dine ørepropper rigtigt

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Kommentér denne artikel

Der er endnu ingen kommentarer på denne side


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.