Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Halsbetændelse: Sådan lindrer du

Halsbetændelsen trives i bedste velgående nu, hvor det er begyndt at blive koldere. Men er du ikke så meget til ondt i halsen og hævede mandler, så er der heldigvis hjælp at hente her.


Offentliggjort: 2. November 2020

Har du ondt i halsen, svært ved at synke din mad og dit spyt og måske også en lille smule feber? Du er højst sandsynligt ikke alene. Hvert år bliver mange danskere nemlig ramt af halsbetændelse, og specielt i efterårs- og vintermånederne går sygdommen på omgang i raskt tempo.

Men selvom halsbetændelse er en ganske normal og ufarlig lidelse, så er den altså ikke helt fri for gener. Derfor har Netdoktor allieret sig med farmaceut ved online-apoteket Apopro Zainab Al-Mansouri for at få tips og tricks til, hvordan du kan lindre symptomerne på halsbetændelse.

Læs også: Halsbetændelse: Hvad kan jeg gøre som forælder

4 gode råd

Zainab Al-Mansouri har fire gode råd til dig, der gerne vil lindre smerterne ved din halsbetændelse

1. Hold dig i ro

Når du er ramt af halsbetændelse, er det vigtigt, at du holder dig i ro og undgår at overanstrenge din krop, så længe du føler dig syg. Bliv i stedet i sengen eller på sofaen. Det kan være, at du endelig kan få læst den bog, der har stået og samlet støv på bogreolen i månedsvis. Eller måske kan du hygge dig med et serie-maraton med din yndlings-tv-serie.

2. Husk væske

Det anbefales, at et voksent menneske drikker halvanden til to liter væske om dagen. Det gælder især, når du er syg. Væsken hjælper nemlig med at skylle bakterierne ud af kroppen. Derfor er det vigtigt at huske at drikke rigeligt. Måske kan du have en flaske vand med under dynen?

3. Drik varme drikke

Hvis du har ondt i halsen og svært ved at synke, kan smerterne lindres ved at drikke varme drikke, som for eksempel en kop te. Ifølge Zainab Al-Mansouri er der ikke én slags, der er bedre end andre, så lav en kop af din yndlingste eller -kaffe, og læg dig godt til rette i sengen eller på sofaen.

4. Brug smertestillende til at lindre

Ondt i halsen og synkebesvær kan også lindres med smertestillende medicin, der virker antiinflammatorisk. Det kan købes i håndkøb på apoteket.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Læs også: Ondt i halsen

Bakterie eller virus?

Ifølge Zainab Al-Mansouri findes der to slags halsbetændelse. Den ene er forårsaget af en bakterie og den anden af en virus. Hun siger, at den halsbetændelse, der er forårsaget af virus ofte er mildere end den bakterie-betingede. Samtidig er den også ofte ledsaget af en forkølelse.

Når man får en halsbetændelse, er det mandlerne, det går ud over. I halsen har man nemlig to mandler, der har til opgave at opfange virus og bakterier, så vi ikke bliver syge af dem. Men nogle gange kan mandlerne altså selv blive inficeret, og det resulterer i generende symptomer som ondt i halsen, synkebesvær og feber.

En halsbetændelse varer cirka 3-7 dage, og den smitter via dråber, for eksempel ved hoste eller nys.

Gode råd fra apoteket

Hvis du ligger med hævede mandler og ondt i halsen, så er der heldigvis hjælp at hente på apoteket. Du kan nemlig lindre med smertestillende medicin.

Få flere nyheder i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Farmaceut ved online-apoteket Apopro Zainab Al-Mansouri og Netdoktors egen artikel Halsbetændelse

Kommentér denne artikel

Der er endnu ingen kommentarer på denne side


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.