Annonce

Konstante propper i ørene. Hvad gør jeg?

Spørgsmål

Kære Netdoktor.

Jeg døjer med næsten konstante propper i ørerne. Jeg har igennem 2-3 år døjet med propper i ørerne som normalvis er kommet 1-2 gange om ugen, nogen gange med længere i mellem. Det har aldrig varet fra 1-3 timer af gangen.

Over det sidste halve år er det dog blevet meget værre! Nu kommer det hver eller hver anden dag! Som regel plejer det også kun at være et øre af gangen, men nu er det begge ører samtidig! Det påvirker min hørelse og min stemme - det lyder som om jeg er snottet når jeg snakker. Det er et kæmpe problem, da jeg som regel holder tilbage med at snakke, da det er super irriterende at jeg ikke kan høre hvor højt jeg snakker, og at folk tror jeg er snottet.

Jeg er desuden sekretær, hvor jeg snakker meget i telefon, og det er derfor meget irriterende. Der er ingen svimmelhed eller øresmerte forbundet med det. Jeg har dog meget kløende ører. Førhen har jeg kunnet afhjælpe propperne ved at spise, drikke eller gabe, men nu er der intet der hjælper.

Det eneste jeg har fundet ud af virker er at stå med hovedet nedad - hvilket jeg jo ikke kan gøre hele tiden. Jeg har lagt mærke til at det ofte kommer hvis jeg kommer til at tænke over min vejrtrækning, og at den så bliver lidt “overfladisk”, eller hvis jeg gaber meget. Nogen gange kommer det dog også uprovokeret.

Jeg er simpelthen så hæmmet af det! Hvad kan det være? Hvad kan jeg gøre?

Pige/kvinde, 26 år, 175 cm, 59 Kg

Annonce (læs videre nedenfor)

Svar

Hej spørger,

Fornemmelse af propper i ørerne skyldes typisk at det eustatiske rør lukker til. Det eustatiske rør er en forbindelse mellem mellemøret og svælget som giver afløb for væske.

Tilstanden kan opstå ved f.eks. luftvejsinfektioner eller allergi. For at komme årsagen videre kan man kontakte sin privat praktiserende læge.

Denne vil ud fra sygehistorien kunne indsnævre mulige årsager. Derudover vil den praktiserende læge kunne undersøge øret med et otoskop som er en lille ørekikkert. På denne måde kan man se en del af trommehinden.

Videre kan man undersøge om der står væske bag trommehinden, dvs. i mellemøret. Til dette benyttes et tympanometer. Det er et apparat som sættes ind i øret og udsender lydbølger som man kan høre som små klik.

Jeg vil anbefale dig at kontakte din privat praktiserende læge i første omgang, alternativt kan du tage kontakt til en privat praktiserende øre-næse-halslæge.

Venlig hilsen,

Ole Laursen-W.

Kommende speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 03.06.2018

Annonce