Annonce

Mistet lugte- og smags-sans.

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Efter en influenza for 3 måneder siden mistede jeg først min lugtesans siden min smagssans. Jeg kan absolut intet lugte og smagssansen er reduceret med 80%. Jeg er ellers sund og rask og i god fysisk form. Jeg tager ingen former for medicin og der er ingen fortilfælde i min familie.

Jeg er begyndt, at miste lysten til at spise, idet det ikke længere er en fornøjelse kun at kunne fornemme konsistensen af mad. Jeg spiser kun det jeg som aktiv sportsudøver ved at det er nødvendigt for min krop. Foråret plejer at give mig fornyet energi med alle de dejlige dufte, men ak nu kan jeg ikke engang lugte min søns sure håndboldsko. Kan mine sanser vende tilbage og hvorfor er de forsvundet?

Skytten

Pige/kvinde, 50 år, 174 cm, 68 Kg

Annonce (læs videre nedenfor)

Svar

Hej Skytten

I toppen af næsens hulrum sidder lugtenervens fibre. Oplevelser via lugte- og smagssanserne hænger sammen. Ofte er sygdom i næsehulen, f.eks. forkølelse, allergi mv. årsag til den nedsatte eller ophævede lugtesans. I andre tilfælde findes årsagen til lugteforstyrrelserne i hjernen eller det skyldes medicinindtagelse. Har man ledsagende symptomer, f.eks. hovedpine, løbenæse eller andre kan det kræve nærmere undersøgelse. Med alderen svækkes lugtesansen.

Har man vedvarende forstyrrelser i lugtesansen bør man kontakte sin alment praktiserende læge. Ud fra undersøgelse hos denne vil man i nogle tilfælde blive henvist til enten øre-næse-hals-læge eller neurolog.

Venlig hilsen,

Ole Laursen-W.

Kommende speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 13.05.2018

Annonce