Annonce

Er min spiral årsag til mine smerter?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg har i Maj måned 2017 fået sat en hormonspiral op, Jaydess.

Jeg har aldrig født/båret barn.

Mit problem er, at hver gang jeg presser mig selv fysisk, bare en smule, vedrørende motion, får jeg en nivende smerte i underlivet. Det begynder stille under træning og efter en-to timers tid efter træning, føles det som stærke, kvalmende menstruationssmerter der kommer i bølger, som kan vare ved flere timer efterfølgende.

Det forsvinder af sig selv, men det er varierende hvor langt tid det tager. Jeg er ikke særlig god til at holde motionen ved lige, da jeg får disse smerter, så når jeg endelig går igang med træningen igen er det fra square one. Jeg kan kun gætte mig til, at det er grundet spiralen, da jeg ikke havde problemet før.

Er det normalt, eller skal jeg have fat i en gynækolog, som skal kigge på mig?

Venligst

En spørger

Pige/kvinde, 25 år, 167 cm, 69 Kg

Annonce (læs videre nedenfor)

Svar

Kære spørger

Der er ikke noget at sige til, at du mistænker din Jaydess for at være skurken bag dine underlivssmerter. Og din beskrivelse er da også ret så dramatisk: smerter stærke, kvalmende, i bølger, i flere timer.

Det kan godt være, at du har ret i, at det er spiralen, der driller. Men det er ikke sikkert. Og du skal have en forklaring, hvis den kan gives

Jeg synes, du skal kontakte den læge, der har lagt spiralen op, og bede om en undersøgelse.

Du har brug for at få at vide, om spiralen stadig er på plads og i orden. Det sker ved en almindelig underlivsundersøgelse suppleret med en ultralydsskanning.

Hvis der er noget galt med spiralen eller dens placering i livmoderhulen, vil lægen formentlig fjerne den og se an et par måneder uden spiral (men hvor du selvfølgelig er nødt til at bruge anden form for prævention i stedet for!!!). Hvis smerterne forsvinder, kan du jo overveje, om du vil prøve igen med en ny spiral.

Hvis spiralen sidder normalt og der ikke er nogen anden umiddelbar forklaring på dine smerter, er situationen uklar, men spiralen kan blive siddende, hvis du ønsker det. Alligevel tror jeg nok - hvis jeg var din læge - at jeg ville anbefale at få den taget ud for en tid - med de stærke smerter, du beskriver.

Hvis smerterne så forsvinder, ja, så må man jo nok alligevel give spiralen skylden. Selv om Jaydess er ganske lille, så fylder den alligevel op i din lille livmoder, som jo ikke har prøvet en graviditet endnu. Og hvad så?

Har du mod på det, kan du jo prøve igen og se, om det så går bedre anden gang.

Ellers må du jo - sammen med lægen - se at finde en anden acceptabel løsning på præventionsspørgmålet til du måske en dag skal have et barn.

Derefter kan du overveje at prøve spiral igen.

Men den tid - den fornøjelse.

Mange venlige hilsener

Erik Fangel Poulsen

specialist i kvindesygdomme

Sidst opdateret: 29.03.2018

Annonce