Annonce

Udløbsdato på hormonspiral?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg fik i år 2014 sat en hormon spiral op, og jeg var til gynækolog for ca 6 måneder siden.

Her sagde hun at det var over tid for at få den skiftet, her blev jeg først usikker og bange for om jeg så i realiteten sagtens kunne blive gravid - men hun beroligede mig og oplyste at hormonerne er der ikke flere af, men den sidder stadig hvor den skal, og derfor skulle jeg nu ikke være så nervøs for at blive gravid. Hun oplyste mig at jeg bare kunne bestille en ny tid til at få den skiftet - hvor jeg fik indtrykket af, at det som sådan ikke hastede.

Tiden flyver og jeg har haft en del ting i privatlivet som der har skulle tages af, og derfor er jeg kommet lidt fra det.

Nu vil jeg dog gerne handle på det, men der er opstået et par spørgsmål og forandringer i løbet af de sidste par måneder.

Min kæreste og jeg vil begynde at forsøge at blive gravide om et års tid max, men det skaber nogle spørgsmål oppe i mit hoved. Jeg synes det er fjollet at bestille tid til at få spiralen fjernet, og sat en ny op, hvis jeg ved at den skal fjenernes inden for det næste år igen. Både økonomisk og smertemæssigt.

Kan jeg lade spiralen sidde et halvt års tid endnu? Også efterfølgende få den fjernet?

Eller er der en max grænse for hvor længe den kan blive siddende? :-)

Jeg ved at når jeg bliver gravid skal jeg gå til blodprøve hver 4 uge grundet mit for lave stofskifte.

Mvh

En spørger

Pige/kvinde, 28 år, 178 cm, 92 Kg

Annonce (læs videre nedenfor)

Svar

Kære spørger

Da hormonspiralen i sin tid blev opfundet, var det for at give større sikkerhed mod graviditet end med den almindelige spiral - fra 98 procent til over 99 procent sikkerhed. Men begge spiraltyper er altså meget sikre.

Din hormonspiral virker i dag som en almindelig spiral. Er altså 98 procent sikker!

Og der er ingen grænser sat for, hvor længe en spiral kan sidde.

På den anden side, synes jeg ikke, man skal gå rundt med en spiral - som jo er et fremmedlegeme - i livmoderen, hvis man ikke har brug for den. Det er nu min holdning til det! Men behold nu bare din spiral, hvis du er tryg ved den og ikke vil være gravid det næste halve-hele år.

Chancen for at blive gravid, når den er fjernet, er som for alle andre, der ikke bruger prævention.

Næste gang, du skal til kontrol hos lægen med dit stofskifte, skal du nævne, at I påtænker graviditet, idet muligheden for graviditet kan være nedsat ved stofskiftesygdomme.

Med venlig hilsen

Erik Fangel Poulsen,

speciallæge i kvindesygdomme

Sidst opdateret: 26.08.2019

Annonce