Annonce

Hvorfor danner jeg så meget spyt?

Spørgsmål:

Kære Netdoktor

Jeg har i de sidste par måneder oplevet, at jeg har uforholdsvis meget spyt i munden - faktisk hele tiden. Jeg føler trang til at spytte cirka hvert andet eller tredje minut. Jeg har aldrig oplevet at have så meget mundvand før, tværtimod har jeg aldrig kunne spytte, selvom jeg ville, for sjov.

I de sidste par måneder har jeg dog, som beskrevet, oplevet at min mund nærmest løber over. Jeg synker hele tiden, men det følelse som om, at hver gang jeg synker, så kommer der dobbelt så meget spyt tilbage.

Jeg er for tiden i gang med et vægttabsprojekt, mon det kan indvirke på min spytproduktion? Jeg lider for i øvrigt også af en psykisk sygdom, hvor jeg for et par måneder siden tog en overdosis af min medicin. Kan det være årsagen?

Jeg er lidt i tvivl om, hvornår problemet helt præcis opstod, men de to ovenstående ting er de eneste forandringer der er sket omtrent samtidig med, at mit problem opstod.

Jeg ved godt, at det ikke er en egentlig sygdom, men ikke desto mindre er det et virkelig irriterende problem, som jeg gerne vil komme til livs.

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar:

Kære Spørger

Jeg kan virkelig godt forstå, at du er generet af at have for meget spyt i munden. Jeg tror bestemt ikke, at dit vægttabsprojekt har noget med det at gøre.

Forskellige sygdomme i munden kan øge spytproduktionen, så derfor synes jeg, at du i første omgang får din mund undersøgt af din tandlæge. Finder han/hun ikke noget sygeligt, synes jeg du skal tage en snak med din læge - man kan godt få noget medicin, som nedsætter spytproduktionen, men den er ikke uden bivirkninger. Mentale forstyrrelser, blandt andet Borderline, vides at kunne bidrage til fornemmelsen af for meget spyt.

Hvis alt andet dog findes normalt, tror jeg, at din fornemmelse af for meget spyt med tiden vil falde til ro - for som du selv skriver er fornemmelsen af for meget spyt ikke en sygdom, men naturligvis et meget irriterende problem. I de videnskabelige undersøgelser der er blevet foretaget, hvor patienterne har klaget over for meget spyt, har man IKKE objektivt kunnet påvise, at der reelt var tale om forøget spytproduktion, og man har måttet konkludere, at det primært er et psykisk problem.

Held og lykke og "god bedring"!

Med venlig hilsen

Anne Pedersen

Specialtandlæge, dr. odont.

Sidst opdateret: 17.03.2016
Annonce