Annonce

Skal jeg være nervøs for, at min syvårige har en fantasiven?

Spørgsmål:

Kære Netdoktor

Jeg er bekymret, fordi vores syvårige søn har fået en fantasiven og påstår, at når han leger med ham, har de begge magiske evner.

Jeg ved godt, der normalt ikke er grund til bekymring i forhold til fantasivenner og rollespil i leg, men min mands farmor lider af skizofreni og tror hun bliver forfulgt på grund af hendes magiske evner. Hvordan håndterer vi bedst det her?

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar:

Kære Spørger

Tak for din mail i hvilken du fortæller om din syvårige søn, der har en fantasiven som ved leg, udstyrer din søn med magiske evner. Du er bekymret da der er skizofreni i din mands familie og spørger derfor om rådgivning.

Som du selv skriver, så er det helt normalt, at børn har fantasivenner, fantasiverdener, magiske evner, tror de er Spiderman eller Emil fra Lønneberg med videre - det varer typisk til fem-seksårs alderen, så selvom din dreng er syv år, så er der næppe stor grund til bekymring. Måske er din søn blot en anelse senere udviklet end de jævnaldrende. Du kan læse lidt mere om børns fantasiverden her: http://voresborn.dk/psykologi/derfor-er-fantasien-fantastisk-2

Du spørger om, hvordan I bedst håndterer det og mit råd er: Lad ham leve sig ind i fantasierne og rumstere rundt med de magiske evner. Tal med ham om det, lyt til hans sikkert fantastiske fortællinger og forhold jer neutralt således at I hverken af- eller bekræfter, at han har magiske evner. Svar som: "Nå, for søren", "Ih du milde", "Jamen, du godeste" er velegnede når han fortæller. Og vent så på, at det går over - det vil formentligt være et spørgsmål om et halvt til et helt år før tankerne om en magisk ven træder i baggrunden.

Og glæd dig så over, at du har en søn med så livlig og kreativ en fantasi.

Med venlig hilsen

Hans Mørch

Speciallæge i psykiatri

Sidst opdateret: 21.11.2016
Annonce