Annonce

Sprængt trommehinde - hvad skal vi gøre?

Spørgsmål:

Kære Netdoktor

Min datter fik sprunget trommehinden i øret i sommers på vej hjem i flyveren. Forfærdeligt pinfuldt. Vi var til kontrol for en måned siden, hvor det så fint ud igen.

Mit spørgsmål er: vi skal ud at flyve igen på næste onsdag og jeg er nu bange for det sker igen. Er der noget vi kan gøre for at undgå det?

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar:

Kære Spørger

Trommehinden er en tynd membran som adskiller det ydre øre og mellemøret. Ved slag mod øret, eller kraftig trykændringer f.eks. dykning eller flyvning kan trommehinden revne. Det medfører umiddelbart voldsomme smerter, eventuel lidt blødning og hørenedsættelse.

En sprunget trommehinde heler som oftest spontant i løbet af uger til måneder og typisk går man løbende til kontrol hos en øre-næse-halslæge.

For at nedsætte risiko for at trommehinden springer i forbindelse med f.eks. flyrejse kan man gøre to ting: Under flyvning foretager man Valsalvas manøvre og ½-1 time inden landing bruger man næsespray (Otrivin/Xymelin). Valsalvas manøvre foregår ved at man udånder mod lukket mund og næse. På denne måde presser man luft ind i det Eustatiske rør som er en forbindelse mellem næsehulen og mellemøret. Dette medfører trykket udlignes og hermed nedsættes risikoen for at trommehinden sprænger.

Det er vigtigt at huske man ikke må få vand i øret ved f.eks. badning hvis trommehinden er sprunget. Dette skyldes at man kan pådrage sig alvorlige infektioner.

Mvh.

Ole Wadschier Laursen

Kommende speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 25.11.2017
Annonce