Annonce

13-årig: Jeg er bange for at tisse i sengen

Spørgsmål:

Jeg er en pige på 13 år, som har et problem. Her for cirka et halvt år siden tissede jeg i sengen, og det var selvfølgelig rigtig pinligt. Senere var jeg lige ved at tisse i sengen igen. Og nu er jeg hver aften bange for at tisse i sengen. Især på lejre og ture. Jeg går på toilettet, lige inden jeg går i seng, men det føles stadig, som om jeg skal tisse. Hjælp mig.

Annonce (læs videre nedenfor)

Svar:

Sengevædning kan påvirke folk fra enhver aldersgruppe, lige fra børn til voksne. Der er en række faktorer, der kan være årsag til det, og de mest almindelige hos voksne er dårlig nyrefunktion, for stor blære, ukontrolleret vandladning på grund af muskellidelse i urinrøret og fysiske faktorer.

Sengevædning ses også hos teenagere, men da kan der også være andre grunde til det. Koffein er en væsentlig grund til sengevædning. Får du meget koffein? Det findes i produkter som te, kaffe og sodavand (cola). Hvis du formår at skære ned på mængden af koffein, kan det være at det hjælper. Det er også godt, hvis du ikke drikker så meget, inden du skal i seng.

Det er godt at du tisser, inden du skal i seng. Men trods dette føles det stadig som om, at du skal tisse. Det sidste gør at jeg synes at du skal til lægen og undersøge det nærmere. Lægen vil spørge mere uddybende og ud fra det tage stilling til, hvad der kan gøres. Det er ikke noget at føle sig flov over.

Held og Lykke.

Alexandra Gheorghe, læge

Sidst opdateret: 07.07.2016

Annonce