Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Når børn tisser i sengen (sengevædning/enuresis nocturna)


Opdateret: 22. Maj 2018

Hvad er sengevædning?

Sengevædning (enuresis nocturna) er en af barnealderens hyppigste og mest kroniske lidelser og er årsag til megen frustration, skyldfølelse og dårligt selvværd. Tilstanden er kendt og beskrevet helt tilbage fra 1550 f.kr. og har været omgærdet af mange myter, tabuer og fordomme, blandt andet at enuresis skyldes psykologiske problemer hos barnet. Dette har også afspejlet sig i de mange forskellige behandlinger, der har været anbefalet og som ofte har karakter af afstraffelse.

Moderne forskning har imidlertid vist, at tilstanden ofte skyldes helt basale fysiske forhold, som den natlige urinproduktion og blærens rummeevne. Der findes nu behandlinger, der retter sig mod disse mekanismer og som kan gøre langt de fleste børn tørre.

Hvad er forskellen sengevædning om dagen og om natten?

Man har enuresis, hvis man tisser i sengen om natten efter fem-års alderen, hvorimod man taler om daginkontinens, hvis man tisser i bukserne i dagtiden. Det er vigtigt at man adskiller disse former for inkontinens, idet såvel udredning som behandling er forskellig.

Hvor mange er sengevædere?

Enuresis er meget hyppigt forekommende. Således har seks til 10 procent af alle syv-årige problemet. Dette betyder at et til to børn i hver første klasse og i alt cirka 50.000 børn i Danmark lider af enuresis. Enuresis er næsten dobbelt så hyppigt hos drenge som piger.

Hvis man ikke gør noget ved problemet er der cirka 15 procents chance for at blive tør i løbet af et år. Dog er det således, at chancen er endnu dårligere hos dem, der har enuresis hver nat. Hos en lille del af børnene fortsætter symptomerne op i voksenalderen og en til tre procent af unge voksne har fortsat enuresis.

Enuresis er klart arveligt. Hvis for eksempel en af to forældre har haft enuresis som børn vil deres børn have 5-7 gange større risiko for at få enuresis end andre. Man er desuden godt på vej til at finde de gener, der medfører enuresis.

Hvornår skal man gå til lægen med barnet?

  • Hvis barnet fortsætter med at tisse i sengen, efter at det er blevet fem år.

  • Hvis barnet har ligget tørt om natten og pludselig begynder at tisse i sengen.

  • Hvis der er vedvarende stærk lugt af barnets tis, hvis barnet klager over svien eller smerter når det tisser, eller lige efter vandladningen.

  • Hvis barnet begynder at tisse i bukserne om dagen.

  • Hvis barnet tisser mange gange både om dagen og om natten.

  • Hvis barnet har forstoppelse eller ufrivillig afgang af afføring i bukserne.

  • Hvis du er urolig, og synes at der er noget unormalt på færde.

Vil du vide mere?

Center for Børneinkontinens ved Århus Universitetshospital, Skejby. www.borneinkontinens.dk Kontinensforeningen Landsdækkende forening for inkontinens. www.kontinensforeningen.dk

Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.