Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Renlighed: Hvornår og hvordan?

Omkring to-tre års alderen bliver de fleste børn interesserede i at komme af med bleen. Det er vigtigt at lade 'pottetræningen' foregå i barnets eget tempo.


Opdateret: 16. Februar 2006

Mange forældre spørger om, hvornår det er tid til at træne renlighed med deres børn. Svaret er, at det er vigtigt at begynde, når barnet viser interesse for, hvad der kommer i bleen eller ønsker at komme på toilettet. Børn lærer nemlig bedst, når de er interesserede.

Hvornår er barnet klar til at blive renlig?

Rent fysisk får barnet en fornemmelse af blærens og tarmens lukkemuskler, når det er mellem halvandet og to år. Tidspunktet for at introducere potte eller toiletbesøg skal derfor findes her, lige så snart barnet viser interesse for det. De fleste børn lægger bleen i dagtimerne, når de er mellem to og tre år. Nattebleen bliver ofte først smidt senere, når børnene er mellem tre og fem år eller endnu ældre.

Barnet opnår kontrol over blæren og tarmen i tre faser:

  • Barnet bliver opmærksomt på, hvornår bleen er våd og lugter og synes, at det er rart at få den af.

  • Barnet bliver opmærksomt på, hvornår det tisser og har afføring og siger først til, mens det sker eller lige efter.

  • Barnet lærer de kropslige signaler at kende og siger til inden, det skal have afføring og lidt senere inden, det skal tisse.

Hvordan lærer barnet at bruge potte eller toilet?

Det er vigtigt, at barnet har det godt, når det skal lære at bruge potte eller toilet. Præsentationen af potten / toilettet skal forgå som en naturlig ting af dagligdagen. Der skal altså ikke gøres noget stort nummer ud af, at nu begynder træningen.

Vælg et tidspunkt lige efter et måltid, så er chancen for succes størst. Ros barnet lidt, hvis det vil sidde på potten eller toilettet. Accepter, hvis barnet ikke vil sidde der, og prøv i stedet næste dag.

Børn efterligner voksne og andre børn

Skal det være potte eller toilet? Børn efterligner det, de ser, så vaner i dagpleje eller institutionen, betyder noget for valget. Er barnet vant til at se mor eller far på toilettet, kan det betyde, at barnet helst vil sidde på toilettet. Montér eventuelt et børnesæde over toilettet, så barnet selv kan sidde på det.

Barnet begynder at sige til

Når barnet begynder at sige til, når det skal tisse eller have afføring, hjælper man straks barnet stille og roligt på toilettet eller potten. Nogle gange er barnet for optaget til at sige til, men viser tydelige tegn til, at det skal være nu, for eksempel ved at stå og trippe eller holde sig i skridtet. Så siger man stille og roligt til barnet "Jeg kan se du skal tisse, kom så skal jeg hjælpe dig på toilettet" Stil ikke spørgsmål, når du er sikker. Undgå at barnet skal tage stilling. Det skal være en hel almindelig ting at gå på toilettet. Hvis barnet ikke vil sidde på potten alligevel, så lad være med at presse barnet. Det vil helt sikkert lykkes en af de næste gange.

Hvor hurtigt bliver barnet renligt?

Det er meget forskelligt, hvor hurtigt det går med at blive renlig. Det er oftest en god idé at begynde hjemme, og når det går godt, så kan institutionen/ dagplejen gå ind i det.

Regn med at der kan ske uheld

Det er helt almindeligt, at det går galt indimellem, men det må ikke udløse bebrejdelser eller skæld ud. Bare hjælp barnet med at blive vasket og få rent tøj på, og sørg for ekstra skiftetøj. Hjælp barnet, så tøjet er let at få af og på, og sørg altid for ekstra tøj.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Sommeren kan være en god tid

Sommeren er en god periode at starte renlighed i, hvis barnet vel og mærke er klar til det. Om sommeren kan barnet nemlig nøjes med at have et par trusser på, og så mærker barnet med det samme, at det bliver vådt, når det tisser. På den måde får barnet hurtigt fornemmelse for, hvad det drejer sig om.

Tilbagefald

Det er ikke ualmindeligt, at et barn kan få tilbagefald. Det er helt naturligt for et barn at gå tilbage i udviklingen, hvis der sker store ændringer i barnets liv, og noget bliver for svært at klare. Det kan være institutionsstart, en lillesøster eller lillebror, eller at barnet føler sig presset eller utryg. Ved tilbagefald må man sørge for ekstra skiftetøj. Man kan overveje at give barnet ble på igen, hvis barnet har det bedst med det. Det vigtigste er dog at sørge for, at barnet bliver trygt igen, så skal renligheden nok komme igen.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.