Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Er jeg farveblind?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg er en pige på 15 år. Jeg har det svært med at skimte mellem grøn og blå. Jeg skal lige sige at jeg syntes det er blevet lidt bedre, men det er ikke alle grønne og alle blå nuancer kun nogle. Min mor siger at jeg havde svært ved det da jeg var lille (ved ikke hvor lille) men jeg syntes det er så pinligt når jeg er andre steder for så begynder de at spørge om hvad farve er den bluse og hvad farve er den stol og det er iriterende. Da jeg gik på min gamle skole som jeg startede med var de søde til at hjælpe men på den nye er det lidt som om jeg tager opmærksomheden fra nogle med det og så siger de altid "du lyver" du er ikke farveblind, hvad er det jeg dejler?

Med venlig hilsen en Spørger

Svar

Kære Spørger

Det er meget sjældent, at piger er farveblinde, hyppigst optræder det sammen med andre symptomer - svækket detailsyn, netteblindhed etc. - og er næsten altid arveligt. Det er helt klart, at du skal ses på af en øjenlæge som det allerførste. Du kan bestille tid selv, og man skal ikke have henvisning fra sin egen læge. Det er muligt at hun vil sende dig til en øjenafdeling med henblik på specialundersøgelser, der alle er ambulante og smertefrie, men i nogle tilfælde lange og opmærksomhedskrævende (det betyder kedelige). Du må gerne vende tilbage, hvis der er noget i øjenlægens forklaring, du ikke har fået fat på.

Med venlig hilsen

Erik Krogh

Speciallæge i øjensygdomme, dr. med.

Sidst opdateret: 12.08.2009
Annonce