Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Har jeg en depression?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg har i en længere periode tænkt over nogle ting. Jeg føler mig for det meste rigtig nedtrykt og ked af det, og jeg er stort set altid træt og tung i kroppen. Jeg har heller ikke rigtigt overskud til at få noget gjort.

Mit hoved er fyldt med negative tanker, og det føles som om, jeg piner mig selv indvendigt. Jeg har også mange tanker omkring en masse ting, jeg burde nå, og selv de mindste ting kan gøre, at jeg føler mig helt magtesløs.

Jeg bliver meget let irritabel og tænker ofte, at jeg burde være sammen med nogle venner, men det kan jeg ikke overskue. Så jeg ender for det meste med at ligge hjemme i sengen hele dagen og se fjernsyn.

Jeg har også gode stunder, men det er ikke mange efterhånden, og jeg er bange for, at det kan gå hen og blive værre, men jeg har ikke lyst til at gå til lægen, hvis der ikke er noget i det. Har jeg en depression?

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar

Kære spørger

Tak for din mail, hvor du fortæller, at du føler dig nedtrykt, trist, træt og tung i kroppen, at du mangler overskud og har en del pinagtige tanker.

Din beskrivelse rejser mistanke om, at du lider af depression. Jeg vil bede dig om at gøre følgende fire ting:

1) Læs om depression her . Se også netdoktors brevkasse, hvor der er flere spørgsmål og svar om depression .

2) Jeg lægger mærke til, at dit spørgsmål indeholder ordet "burde" et par gange. I depressive episoder udvikler en del mennesker tanker, som indeholder ordene "burde", "kunne" og "skulle". Eksempelvis: "Jeg burde også tage mig sammen og få motioneret noget mere", "jeg skulle også være en bedre mor for mine børn", "jeg kunne også bare lade være med at have ondt af mig selv". Når man tænker sådanne tanker, så evaluerer man ofte sig selv mere negativt, end rimeligt er, og så kan man med fordel opstille følgende spørgsmål for sig selv: "Hvis min bedste veninde kom og fortalte mig, hvor dårligt hun har det, ville jeg så svare, at nu burde hun tage sig sammen - på samme måde som jeg tænker, at jeg selv burde tage mig sammen?"

Svaret vil nok være, at sådan ville man ikke svare veninden, og sådan behøver man heller ikke tænke om sig selv. Det betyder, at hver gang du tænker tanker, som indeholder ordene "burde", "kunne" og "skulle", så er det et advarselssignal til dig selv om, at nu er du ved at evaluere dig selv for negativt. Prøv så i stedet at stille et spørgsmål som det ovenfor til dig selv.

3) Log på bibliotekernes hjemmeside og bestil bogen "Lykketyvene" af de to norske psykologer Berge og Repål og læs den.

4) Bestil tid til en konsultation hos din praktiserende læge. Du skriver i din mail, at du ikke har lyst til at gå til lægen, hvis der ikke er noget i det. Jeg tror, at der er noget i det, men du vil selv være i stand til at vurdere, om ikke det er en god ide at gå til lægen, når du har læst linket på netdoktor og eventuelt læst lidt i bogen "Lykketyvene".

Slutteligt vil jeg minde dig om, at langt de fleste depressioner kan helbredes, så du skal ikke tabe modet.

Jeg ønsker dig held og lykke fremover!

Med venlig hilsen

Hans Mørch

Speciallæge i psykiatri

Sidst opdateret: 24.10.2013
Annonce