Annonce

Hvad er tandsten?

Spørgsmål:

Kære Netdoktor

Jeg var hos min tandlæge forleden. Hun sagde, at jeg havde mange tandsten og fjernede dem. Det fik mig til at tænke, hvad tandsten er. Hvad er de lavet af og hvorfor får man dem? Kan man gøre noget for at sørge for man ikke får dem? Er der noget "farligt" ved at have dem - jeg tænker om der er større risiko for at få huller i tænderne? Kan man egentlig selv mærke med tungen om man har tandsten?

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar:

Kære Spørger

Tak for dit spørgsmål. Tandsten er forkalkede bakterier, og består derfor af kalk. Tandsten kommer fordi tænderne ikke bliver holdt helt rene. Gamle madrester og bakterier i belægninger på tænderne bliver forkalkede af den kalk, som primært findes i spyt. Det vil sige, at hvis man holder sine tænder 100% rene, opstår der ikke tandsten, så måden at undgå det på er ganske enkelt optimal mundhygiejne.

Man skelner mellem tandsten over og under tandkødskanten – under alle omstændigheder skal tandstenen fjernes, da den har en ru og porøs overflade, som bakterier sætter sig fast i. Tandsten under tandkødskanten er særlig ”farlig”, da den er ensbetydende med betændelse i tandkødet, og hvis denne tandsten ikke bliver fjernet, kan betændelsen brede sig til paradentose, som på længere sigt kan medføre, at man mister sine tænder.

Tandsten dannes primært svarende til udførselsgangene af de store spytkirtler, det vil sige, at der er størst tendens til dannelse af tandsten i underkæbefronten og bagtil i begge sider af overkæben. Så her bør man være særlig opmærksom på brugen af tandstikkere og/eller tandtråd for at undgå dannelse af tandsten.

Tandsten er som anført ru – og ikke glat som tandoverfladen - så derfor vil man faktisk godt kunne mærke tandsten med tungen. Håber det var svar på dine spørgsmål.

Med venlig hilsen

Anne Pedersen

Specialtandlæge, dr. odont.

Sidst opdateret: 02.12.2015
Annonce