Annonce

Hvad er Osgood-Schlatter og hvorfor har jeg ondt?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg har siden 2009 haft ondt i mit venstre knæ, og har derfor været til læge mange gange. De fleste gange har jeg fået at vide, at jeg havde Osgood-Schlatter.

Med årene er det blevet værre, og jeg har nu også fået ondt i højre knæ.

I 2012 blev det smerterne så slemme, at når jeg prøvede at løbe, kunne jeg overhovedet ikke støtte på mit ben. Jeg blev henvist til en ortopædkirurg (læge, der er specialist i blandt andet knoglesygdomme, red.) på sygehuset, som sagde jeg skulle holde pause med sport indtil det blev bedre. Jeg stoppede efter det.

I pausen blev det hverken værre eller bedre, hvis jeg lige så stille startede op igen blev det værre, så jeg stoppede hurtigt igen. Sidste efterår startede jeg til terræn løb, men jeg kunne hurtigt mærke, at det ikke var godt for mine knæ, så jeg trænede kun meget let.

I foråret begyndte jeg til svømning, hvilket ikke skulle påvirke knæene så meget (jeg undlod at svømme brystsvømning). Jeg begyndte dog at få nogle stærke smerter i mine knæ. Det startede med at være et par dage, hvor jeg overhovedet ikke kunne bøje mit knæ og efter det blev det bare til smerter hver gang jeg havde stået op i mere end 20 minutter (eller gået rundt).

Jeg blev i sommers henvist til ortopædkirurgen igen. Her fik jeg at vide, at jeg højst sandsynligt, udover at have Osgood-Schlatter, havde betændelse i min slimhindefold i begge mine knæ. Jeg blev dog kun MR-scannet og efterfølgende opereret i det knæ, der ikke har Osgood-Schlatter, for at se om det ville hjælpe. Det er nu to måneder siden og jeg synes, at knæet har det meget bedre i dagligdagen, men jeg kan stadig ikke træne, da smerterne i det andet knæ fortsat er meget stærke.

Jeg er nu usikker på, hvis der er betændelse i slimhindefolden, om sådan en operation vil hjælpe på smerterne, når jeg også har Osgood-Schlatter. Jeg ved at Osgood-Schlatter normalt går væk efter et par måneder måske år, men nu har jeg haft det i syv år. Jeg har hørt om en operation mod Osgood-Schlatter, tror I det vil hjælpe mig?

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar

Kære Spørger

Osgood-Schlatter er en lidelse, der sidder, hvor knæskallens/lårmusklens sene hæfter på skinnebenet. Det er svarende til den lille bule man kan se/mærke øverst på skinnebenet.

Hos nogle unge mennesker fremprovokerer trækket fra knæskalssenen, irritation/smerter i dette område. Dette især ved belastninger som idræt. Behandlingen er at mindske belastningen afhængig af symptomerne.

Det er meget sjældent man opererer for denne lidelse, da langt de fleste bliver symptomfrie over tid. Jeg har egentlig svært ved at tro at det er Osgood-Schlatter, der giver dig de smerter du beskriver i dag. Men jeg har jo selvfølgelig ikke undersøgt dig. Det hjalp jo også at få opereret det ene knæ, så vidt jeg kan forstå.

Jeg synes du skal få kigget på det andet knæ også. En betændt slimhindefold er jo ikke en egentlig betændelse, men en fortykkelse og irritation af en slimhindefold. Hos nogle mennesker kan dette give så mange symptomer at man vælger at foretage en kikkertoperation, hvor man fjerner denne slimhindefold (også kaldet plica).

Med venlig hilsen

Hans Gad Johannsen

Speciallæge i ortopædi- og idrætskirurgi

Sidst opdateret: 11.02.2016
Annonce