Annonce

Er det muligt at blive højere ved at spise noget specifikt?

Spørgsmål:

Hej

Jeg er en pige på 14 år, som har et par spørgsmål, jeg meget gerne vil have svar på.

Først vil jeg gerne vide, om det er muligt at blive højere ved at spise noget specifikt? Hvis ja, hvad? Har også hørt at D-vitamin hjælper, passer det?

Mit andet spørgsmål handler om barbering. Er det normalt, at barbere sig på lårene. Mange af mine veninder gør det, men der er også nogle, der har fortrudt det. Er det så bedre at vokse dem?

Jeg ville blive rigtig glad, hvis du vil svare på mine spørgsmål, da det er noget, jeg tænker meget over.

Knus fra mig

Svar:

Kære dig.

Væksten hos et menneske finder sted i de lange rørknoglers vækstzoner og i rygsøjlen. I fagligt sprog taler man om tre vækstfaser; spæd-og småbarnaldersfasen, børnealdersfasen og pubertetsfasen. Du er 14 år og selvom jeg ikke har set dig, er du sandsynligvis i pubertetsfasen.

Men som en guide, starter pigernes pubertetsforløb med brystudviklingen. Du spørger om, hvordan man bliver højere, men du skriver rent faktiskt ikke hvor høj du er.

Vækst hos piger finder sted tidligt i puberteten og når sin maksimum lige før den første menstruation, derefter vokser pigerne cirka 5-7 cm. Men vi er alle forskellige, nogle udvikles hurtigt og andre senere.

D-viamin og calcium er en vigtig forudsætning for vækst af skelettet. D-vitamin får du gennem kost og vitaminer og så bliver det dannet i huden, når der kommer sollys på.

Til mennesker, der på grund af sygdom (mangel på væksthormon), er korte, kan man stimulere vækst ved at give sprøjter med væksthormon.

Der er ikke noget, du kan spise, der gør, at du bliver højere, men du kan hjælpe kroppen med at vokse og udvikles, som den skal ved at spise sundt og varieret og motionere.

Med hensyn til dit spørgsmål om barbering, er der, som du selv skriver, delte meninger om barbering, og det hænger blandt andet sammen med, hvor meget hår, man har, og hvor plaget man er af det. Når man barberer håret på benene skal man nok regne med at fortsætte med det. Voksning er nok mere smertefuldt i starten, men holder lidt længere.

At barbere sig på lårene er ikke noget jeg vil anbefale medmindre man er meget plaget af det. Hårene på lårene er generelt mindre synlige og derfor vil jeg holde mig fra at fjerne dem, specielt om vinteren.

Venlig hilsen Alexandra Gheorghe, læge

Sidst opdateret: 03.03.2016
Annonce