Annonce

Blod fra numsen og problemer med rande under øjnene

Spørgsmål:

Hej Alexandra

Jeg har et problem. Når jeg er på toilettet og laver stort og så tørrer mig, gør det ondt og svier, og da jeg så på papiret, (jeg ved godt, at det er lidt ulækkert at kigge på det, men jeg var bange for, at der var noget galt) så jeg, at der var lidt blod på. Og ikke som i menstruationsblod, men omme fra numsen. Og jeg har hørt, at man kan få HIV af det. Passer det og skal jeg opsøge min læge?

Jeg har også haft en del problemer med rande under øjnene. Jeg har nu haft rande under øjnene i cirka et halvt år. Er der noget galt med mig, og kan jeg gøre noget, for at få dem til at forsvinde?

Fra den meget bange

Svar:

Kære Dig

Du behøver ikke være bange. Det lyder på mig som om, du muligvis har en rift ved endetarmen. Den kan komme af mange årsager, blandt andet analsex eller forstoppelse. Du kan prøve at drikke masser af vand, spise groft og motionere, dette så du får så lind afføring, som muligt, så det ikke gør så ondt, når det passerer. Hvis det er, at man har fået det af analsex skal man blot holde en pause.

Der kunne også være tale om en såkaldt hæmoride, som er udvidede blodkar, som kan befinde sig både inden og uden for endetarmsåbningen. Det behøver ikke være noget, der er synligt eller mærkbart, men det viser sig ved smerter eller blødning efter toiletbesøg. Det er helt ufarligt og kræver kun behandling, hvis det gør ondt.

Du får ikke HIV af at have en rift eller en hæmoride i endetarmen, men ved en rift er slimhinden lidt mere sårbar. Hvis du er urolig for dette er mit bedste råd til dig beskyttelse med kondom, som ikke kun beskytter mod HIV, men også andre kønssygdomme.

Rande under øjnene skyldes ofte mangel på søvn eller tobaksrøg. h Hvis du ryger eller er meget i nærheden af røg, kan du måske holde en pause fra det. Sørg for at spise sundt og varieret og sov cirka 8 timer per nat. Hvis ikke det hjælper kan du altid prøve med lidt dækkende creme.

Prøv at se, om ikke de her ting hjælper. Hvis du stadig har ondt efter toiletbesøg til trods for, at der er gået over to uger, skal du se din egen læge. Men du kan starte med at vise det til din mor eller din bedste veninde eller kæreste og se om hun/han kan se noget.

Med venlig hilsen

Alexandra Gheorghe, læge

Sidst opdateret: 17.03.2016
Annonce