Annonce

Årebrok ved min testikel, hvordan kan det behandles?

Spørgsmål:

Kære Netdoktor

Jeg er en ung mand på 21 år, som har fået konstateret årebrok i venstre testikel.

Jeg generes ofte af det i form af hævede testikler, ømhed og tyngdefornemmelse, når jeg for eksempel dyrker motion.

Jeg er blevet oplyst, at man kan få fjernet årebrokken ved hjælp af en operation og har også overvejet dette. Jeg tøver dog lidt, da jeg har læst, at der kan opstå komplikationer ved operationen, eksempelvis fjernelse af den venstre testikel.

Jeg er interesseret i at høre, hvad Netdoktor siger om dette.

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar:

Kære Spørger

Det er sjældent, at et årebrok generer meget, men når det gør, kan det selvfølgelig opereres. Jeg har ikke selv oplevet, at en sådan operation gik så galt, at testiklen ligefrem blev fjernet, så den risiko mener jeg er meget, meget lille. I virkeligheden opererer man ikke særlig tæt på testiklen.

Operation kan foretages på én af to måder. Ved den almindeligste operation lukker man den åre (vene), der fører blodet væk fra testiklen. Denne lukning foregår på det sted, hvor lyskekanalen slutter, det vil sige nærmest på højde med, hvor blindtarmen sidder på højre side. Oprindeligt foretog man operationen åbent, men nu om dage foregår den mest som en kikkertoperation gennem bughulen. Patienten er i fuld bedøvelse. Gennem et par ganske små snit indfører man i bughulen en kikkert og nogle instrumenter, og man finder så den pågældende blodåre og lukker den. Efter nogle uger vil årebrokket eller åreknuderne ”falde sammen”, og patientens gener forsvinder. Det skal dog understreges, at ved denne operation er der en risiko på 10-15 % for, at årebrokket ikke helt forsvinder, eller det kommer igen.

En anden operation er at operere direkte på sædstrengen. Denne operation er altid et åbent indgreb, hvor man åbner lige oven for pungen og frilægger sædstrengen. Alle de forstørrede blodkar bliver så delt. Operationen er meget effektiv med hensyn til at få årebrokket væk, men der er en risiko på cirka 10 % for, at der senere kan komme et vandbrok omkring testiklen. Operationen udføres med såkaldt operationsmikroskopi, så det er kun få steder, man kan blive opereret: Herlev Sygehus eller Skejby Sygehus.

Din læge kan henvise dig til en urinvejskirurgisk afdeling (urologisk afdeling), hvor man kan råde dig.

Held og lykke.

Venlig hilsen

Poul Frimodt-Møller

Speciallæge i urologi

Sidst opdateret: 23.05.2016
Annonce