Annonce

Jeg har ingen testikler i pungen - er det normalt?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg har i flere år gået og tænkt, at det jeg vil spørge dig om er pinligt, og at jeg burde have taget til lægen for længst, men jeg har ikke fået det gjort.

Sagen er den, at jeg ikke har testikler i pungen, sådan har det altid været. Jeg har aldrig haft problemer med at få erektion og der er også altid kommet sperm ud, når jeg har sex.

Jeg har dog spekuleret på, om jeg kan få børn? Om jeg overhovedet har nogle testikler i kroppen? (Det må jeg vel have, siden jeg kan producere normal sperm?) Kan jeg få noget medicin, der vil sørge for, at jeg får testikler i pungen?

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar

Kære Spørger

Du bør bestemt søge læge og blive henvist til en urologisk (urinvejskirurgisk) afdeling! Der er intet pinligt ved det – hvis jeg må drille lidt, vil jeg sige, at det eneste pinlige er, hvis du ikke går til læge.

Testiklerne bør ligge i pungen, fordi ellers påvirker det din evne til at danne ordentlig sæd. Du kan ikke regne med, at alt er i orden, fordi du ser ”normal sperm” ved udløsning. Langt det meste af den væske, der sprøjtes ud ved orgasme, dannes i prostata og i sædblærerne. Du kan ikke se, om der er sædceller i væsken.

Testiklerne bør også ligge i pungen, så de er lette at føle på. Ganske vist er kræft i testiklerne ikke så hyppigt, men det er vigtigt tidligt at opdage, at noget er galt, og det kan du kun, hvis du let kan føle på dine testikler.

I en urologisk afdeling vil man først undersøge, hvor dine testikler ligger henne. Dette kan man ikke afgøre uden en røntgenundersøgelse eller ved en ultralydsundersøgelse, så der er ingen vej udenom at komme til undersøgelse. Hvis man finder begge dine testikler oven for pungen, vil man tilbyde dig operation for at få testiklerne placerede i pungen. Selvfølgelig er det en operation, men vi regner det ikke som en stor operation. Patienterne kan oftest udskrives samme dag.

Hvis man nu ikke umiddelbart kan finde testiklerne, kan der foretages en kikkertoperation, hvor man ser efter, om testiklerne ligger i bughulen, eller om en af dem ligefrem mangler. Hvordan behandlingen så bliver, er det lettest for dig at få forklaret af den afdeling, der undersøger dig.

Igen: Se at komme til læge og blive henvist. Der er som sagt slet ikke noget pinligt ved dette. Held og lykke.

Venlig hilsen

Poul Frimodt-Møller

Speciallæge i urologi

Sidst opdateret: 18.10.2016
Annonce