Annonce

Kan vi få hjælp til fertilitetsbehandling?

Spørgsmål:

Hej Netdoktor.

Hej, Mit spørgsmål vedrører fertilitetsbehandling.

Min mand og jeg har prøvet at blive gravide i over 1½ år nu, og blev gravide for ½ år siden, men fik desværre en spontan abort.

Vi har stadig ikke formået at blive gravide siden aborten. Jeg har været ved egen læge for at høre hvad mulighederne var for at få hjælp (henvisning til fertilitetsklinik) eller som det mindste få testet min mands sædkvalitet, men der var ingen hjælp at hente, eftersom at vi er blevet gravide på naturlig vis første gang.

Vi kan først få hjælp i maj 2017, 1 år efter vores abort og hvor vi da har prøvet i 2 år.

Kan det virkelig passe at ens læge ikke kan henvise en til en fertilitetsklinik eller som det mindste kan teste sædkvalieteten? På forhånd tak.

Mvh. en spørger

Svar:

Kære spørger

Der er ikke noget mærkeligt i, at I føler, at jeres tålmodighed er blevet sat på en urimelig prøve. Denne fornemmelse af urimelighed fra naturen deler i med tusinder af andre par, som er i nøjagtig den samme situation, som I er i lige nu.

Men hvis det skal sige lige ud, så er det en naturlig og normal situation, at der kan gå op til et par år, før det lykkes at blive gravid, selv om man er nok så ihærdig og ønsker det så meget.

En tidlig spontan abort, som I har oplevet, hører også med til naturens orden, hvor smertelig den så end kan være. Det er ofte naturens nådige måde at afslutte en ikke vellykket graviditet på - med et iøvrigt fuldstændig normalt “forældrepar". Det er sådan, jeg - på det foreliggende - betragter jer to. Også det oplever utroligt mange par, inden det lykkes for dem at blive gravide i en normal graviditet.

Der er ikke noget forkert i, at I gerne have en forklaring på, hvorfor der skal gå "så lang tid", før I når jeres ønskemål. Men den kan ingen give jer, fordi det helt og aldeles overvejende sandsynlige er, at I er almindeligt sunde og raske begge to. Det går jeg ud fra, at I har jeres læges ord for.

Jeg synes, I skal prøve at komme ud af den vildfarelse, at der må være noget galt med den ene af jer - eller jer begge to. Og at starte en fertilitetsudredning lige nu er efter min mening at skyde over målet. Det vil være spild af tid og tanker.

Desværre kan man ikke købe eller for ordineret tålmodighed på recept.

Det kunne ellers være ganske godt. Men mit bedste råd til jer - selv om det lyder paradoksalt i jeres tanker - er at prøve - for en tid - at tænke på noget andet. At leve et roligt og regelmæssigt dagligliv med regelmæssig søvn, afstressende motion og almindelig, sund dansk mad. Og at være gode ved jer selv og hinanden og dyrke jeres samliv med en intensitet, som passer for jer begge to - hverken mere eller mindre.

Hvis er så alligevel går et halvt år, uden at der sker noget, skal I have professionel hjælp til en afklaring - men som sagt, jeg tror ikke, det bliver nødvendigt.

Med venlig hilsen

Erik Fangel Poulsen

speciallæge i kvindesygdomme

Sidst opdateret: 23.01.2017
Annonce