Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Alkohol og fertilitet

Nogle livsstilsfaktorer kan betyde noget for chancen for at blive gravid. Men det gælder om at fokusere på de rigtige og vigtige ting - blandt andet alkohol.

Opdateret: 17. August 2010

Kvindens alkoholforbrug

Kvinder og mænd med et stort dagligt alkoholforbrug (alkoholmisbrugere) har nedsat graviditetschance, fordi alkoholen forstyrrer hormonbalancen. Kvinder kan opleve manglende menstruationer og ægløsning, mænd skrumpning af testiklerne.

Men selv om de fleste dyreforsøg viser, at alkohol nedsætter chancen for at blive gravid, er det ikke helt så entydigt, hvad mindre mængder alkohol betyder for mennesker.

Et dagligt alkoholforbrug nedsætter måske chancen for at blive spontant gravid for kvinder, mens et lille ugentligt forbrug ikke synes at betyde noget. Tværtimod viser studier blandt gravide, at et lille ugentligt forbrug måske øger graviditetschancen. I praksis skyldes det nok, at kvinder, der drikker en smule alkohol – især vin – generelt er mere raske og har en sundere livsstil end kvinder, der slet ikke drikker alkohol. Det vil sige, at det ikke er selve alkohol-indtaget, der øger chancen for graviditet, men kvindens sundhedstilstand og livsstil i øvrigt, der har betydning.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at kvinder, der forsøger at blive gravide, ikke drikker alkohol. Der er imidlertid ikke sikkert videnskabeligt belæg for denne anbefaling. Det samme gælder Sundhedsstyrelsens anbefaling om, at gravide heller ikke bør drikke alkohol. Sundhedsstyrelsen fremhæver imidlertid, at man med hensyn til alkohol og graviditet ikke bør foretage en risikovurdering men i stedet bygge en anbefaling på et forsigtighedsprincip . Det vil sige, at man for en sikkerheds skyld helt bør lade være med at drikke alkohol.

Mandens alkoholforbrug

Mandens alkoholforbrug synes ikke at betyde så meget for graviditetschancen, med mindre han er alkoholiker, det vil sige, at han har et stort dagligt forbrug.

Sådan kan din livsstil påvirke graviditetschancerne


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.