Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Pas på dit kaffeindtag, hvis du ønsker at blive gravid

Nogle livsstilsfaktorer kan betyde noget for chancen for at blive gravid. Undersøgelser viser, at et højt indtag af koffein påvirker graviditeten. Læs mere her.

Opdateret: 24. April 2019

Danskerne er et af de mest kaffedrikkende folk i verden med et gennemsnitligt indtag på tre til fire kopper om dagen, men det frarådes at drikke mere end tre kopper, hvis du ønsker at blive gravid eller er gravid.

Koffein stimulerer vores nervesystem og findes i en lang række produkter som kaffe, the, cola, kakao, chokolade og i forskellige energiprodukter.

Der er nogle undersøgelser, der tyder på, at et koffeinindtag på mere end 300 mg pr. dag (svarende til tre kopper kaffe) kan forlænge tiden til graviditet og øge risikoen for spontan abort tidligt i graviditeten. Resultaterne fra forskning omkring sammenhængen mellem koffeinindtag og sædkvalitet er modstridende. Det betyder, at man ikke sikkert kan udtale sig om, at sædkvaliteten bliver påvirket af kaffe.

Det er også uklart, hvordan kaffe påvirker kvinders frugtbarhed. Undersøgelser har vist, at koffein kan påvirke kvinders hormonniveauer og herved har indflydelse på ægløsningen. Det kan være årsagen til, at et forhøjet indtag af kaffe kan forlænge tiden til graviditet. Et dansk studie har vist, at jo mere koffein du indtager, jo længere tid tager det at blive gravid.

Flere studier peger også på, at et indtag af mere end 300 mg koffein om dagen øger risikoen for tidlig graviditetstab. For en sikkerheds skyld frarådes mere end 300 mg koffein til kvinder, der ønsker at blive gravide eller er gravid.

Koffeinindhold i andre produkter:

– Te: 30 mg koffein pr. 125 ml

– Cola: 50 mg pr. 180 ml

– Kakaomælk: 4 mg pr. 180 ml

– Mørk chokolade:100 mg pr. 100 g

– Forskellige energiprodukter: op til 80 mg pr. 250 ml


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.