Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvorfor er min hørelse påvirket efter øreskylning?

Spørgsmål:

Hej Netdoktor.

Jeg har i nogle dage haft ondt i mit højre øre.

Det pulserede og gjorde ondt inde i det. Jeg var så til lægen, og fik foretaget en øreskylning af begge øre idag, da begge øre var fyldt med ørevoks. Nogle få timer efter jeg kommer hjem fra øreskylningen, oplever jeg i højre øre at det begynder at lukke til og føles tungt.

Det føles som om jeg har fået vandt i øret, altså bag trommehinden. Det er som om der bliver lagt et pres på trommehinden indefra.

Lyden jeg opfanger lyder meget normalt, men når jeg selv snakker, lyder det helt forkert - som om det runger, og jeg kan høre i øret når jeg trækker vejret igennem næsen.

Er der gået noget galt ved øreskylningen, og hvad skal jeg gøre som næste skridt?

Mvh. en spørger

Svar:

Kære spørger

Egentlig har ørevoks en beskyttende virkning på selve øregangen og som udgangspunkt bør man være tilbageholdende med selv at rense ørerne. Nogle mennesker producerer dog mere ørevoks end andre.

Symptomerne er typisk ørepine, nedsat hørelse, susen, kløe eller sågar svimmelhed.

Man må aldrig selv fjerne ørevoks ved at stikke ting ind i ørerne – undtagen øreskyllesæt. Der er risiko for at man skubber ørevoksen længere ind eller at man skader øregangen eller i værste fald trommehinden. Øreskylning er den mest skånsomme metode.

Ofte ser man at der ligger en smule væske tilbage i øregangen - sommetider helt inde ved trommehinden. Dette kan give en forvrængning af hørelsen, det forsvinder i løbet af timer.

Med venlig hilsen

Ole-Victor Laursen-Wadschier

Læge, kommende speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret:




Annonce