Annonce

Hvordan tolker jeg symptomerne fra mine mandler?

Spørgsmål:

Hej Netdoktor.

Jeg døjer generelt rigtig meget med mit halsområde, og har gjort det siden jeg var 16 år, hvor jeg havde kyssesyge. Jeg har tidligere haft rigtig mange hals betændelser og hævede mandler med hvide pletter. Min hals er stort set altid rød og meget følsom.

De sidste par måneder har "symptomerne" forandret sig. Jeg har hvide pletter på mandlerne samt nogle mærkelige udposninger på - og bag mandlerne. Jeg har så i dag også opdaget et lille sår nede i halsen, så jeg er lidt nervøs for hvad dette kan være?

Samtidig skal det lige nævnes at jeg dyrker en del oralsex på min kæreste, og synes umiddelbart nogle gange at dette bliver forværret herefter. Jeg er tidligere opereret for en cyste på min højre side af skjoldbruskirtlen og har fået denne fjernet, men det har vel ikke noget at sige med mandlerne?

Jeg er lidt nervøs for hvad det kan være siden det ikke forsvinder af sig selv, eller er det bare normalt at have hævelser? Jeg har også tidligere haft rigtig mange mandelpropper, men denne gang kan jeg ikke presse noget ud af mine mandler. Det ligner nærmest sådan nogle hvide skjolder på mandlerne og ikke sten.

Håber i kan hjælpe mig og give et evt svar på hvad dette kan være.

Mvh. en spørger

Svar:

Kære spørger

Nogle mennesker har tendens til at danne propper i mandlerne.

De er typisk hvide til gullige og lader sig fjerne ved let tryk. De dannes af afstødt væv og giver typisk dårlig ånde. Har man en udfyldning som ikke kan fjernes ved let tryk bør man kontakte sin læge. Det kan være en godartet cyste.

Hvis man har flere hvidlige pletter på mandlerne kombineret med hævede mandler, feber og halssmerter typer det på halsbetændelse med bakterier.

Man bør i så flad kontakte sin læge som i nogle tilfælde vil foretage en podning fra mandlerne for at be- eller afkræfte om der er bakterier. Er det tilfældet bliver man sat i penicillin behandling.

Man ved i dag at den virusinfektion (HPV-infektion) som kan forårsage livmoderhalskræft også kan ramme mandlerne som følge af smitte ved oralsex. Typisk alder i dette tilfælde er 55-75 år og man ser at mænd rammes hyppigere end kvinder.

Har man et sår på mandlerne eller i halsen bør man kontakte sin læge for at få en vurdering.

Ole-Victor Wadschier Kommende speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 26.04.2017
Annonce