Annonce

Hvad har overtaget min lugtesans?

Spørgsmål:

Hej Netdoktor.

I januar 2017 begyndte en ubehagelig lugt at indtage min næse, i retning muggen, kemiagtig, hengemt.

Selvom jeg bor i nyopført lejlighed og er prober mht rengøring og orden, gjorde lugten, at jeg undersøgte væghjørner, skabe, ventilationssystem, afløb etc. for mulige tegn på fx mug/skimmel/snavs - uden resultat.

For en sikkerhed skyld lod jeg på skift vicevært og venner snuse med i bolig, men ingen fandt ubehagelig lugte.

Som sidebemærkning kan nævnes, at jeg er single, ikke ryger og uden husdyr, at luftfugtighed p.t. er omkring 38-40, rumtemp. er omkring 19-20, at jeg på trods af ventilationssystem lufter ud hver time på gammeldags facon, at jeg sover for åben vindue året rundt.

Den ubehagelig lugt i min næse har været konstant 24/7 lige siden starten af februar, uanset om jeg er hjemme eller hos andre. Lugten lammer vejrtrækningen i næsen og hindrer mig i at lugte andet og smagssansen er reduceret væsentlig.

Ind i mellem er jeg irriteret i svælg ved synkning og ind i mellem napper det i øjne. Af og til føler jeg mig hævet henover næseryg og kinder.

Jeg har for nylig været ved tandlæge, miljøet i munden er OK.

Jeg har afprøvet håndkøb fra Apoteket i form af næsespray med saltvand med/uden eukalyptus, næsespray med sesamolie, mentholsalve til smøring af under næse og næsefløje. Afprøvet er også varme fra infrarød lampe, samt indåndning af damp fra kamillethe.

Det eneste jeg fortsætter med er 2 daglige skylninger pr. næsebor med saltvand via næsehorn.

Jeg er hverken forkølet eller har næseflåd, sidste forkølelse var i okt. 2016. Jeg bruger ikke medicin, men en daglig Riboflavin 400 mg for forebyggelse migræne.

Nyt er, at jeg i dec. 2016 opstartede lokal hormonbehandling for bedring af miljøet i nedre region, specielt slimhinder, som en del af behandling for mindre urinvejslæk.

I januar og februar var lokal hormonbehandling Vagifem, nu Estring.

Spørgsmål:

Hvad søren har "overtaget" min lugtesans, som forhindre mig i at lugte andet og hæmmer vejrtrækning samme sted?

Kan igangværende hormonindtag være medvirkende til genen?

Skal jeg afvente bedring eller søge hjælp hos egen læge eller næselæge?

På forhånd tak.

Mvh. en spørger

Svar:

Kære spørger

Det lyder som lugtgenerne har stor indflydelse på hverdagen.

Lugtenervens fibre sidder i toppen af næsehulen og lugtesansen indgår som et vigtigt element af smagssansen. Man kan opleve forskellige forstyrrelser af lugtesansen.

Oplevelsen af et ubehageligt lugteindtryk benævnes kakosmi. Forskellige lidelser i selve næsehulen kan påvirke lugtesansen, men lidelse i hjernen kan også manifestere sig som forstyrrelse i lugtesansen. Desuden kan medicin benyttet lokalt i næsen eller indtaget som tabletter også påvirke lugtesansen.

Ved store og vedvarende forstyrrelser i lugtesansen skal man kontakte sin privatpraktiserende læge for en vurdering. Denne kan da vurdere om der er behov for videre undersøgelser, henvisning til øre-næse-hals læge eller neurolog.

mvh

Ole Wadschier

Kommende speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 16.04.2017
Annonce