Annonce

Hvordan skal vi behandle vores søns astma?

Spørgsmål:

Hej Netdoktor.

Jeg er mor til en dreng på 14 år som har haft mild astma siden han var 2 år og været i forebyggende behandling og gået til kontrol halvårligt på hospitalet. De sidste par år er det gået rigtigt godt næsten symptom fri, lægen besluttet derfor for et år siden at vi stopper behandlingen med den forebyggende medicin, hvilket er gået godt, og min søn kun har haft brug for den blå anfaldsmedicin ifm besøg hos venner med pelsdyr og få gange ifm koldt vejr.

For en uge siden dvs her i påsken reagerede han pludselig med åndenød i et lejet sommerhus, vi tænkte om der havde været husdyr han tog den blå spray hver dag i den uge vi var der og det hjalp med det samme. Nu er vi hjemme og han har fortsat brug for den blå ved sport?

Vi tænker om det er pollen han reagerer overfor, og vil høre om det så ikke blot er den blå han skal fortsætte lidt med? Er der nogle astmatiker der kan nøjes med anfaldsmedicinen i perioder med pollen og sport og så slet ikke har gavn af den forebyggende ?

Mvh. en spørger

Svar:

Kære spørger

Astma er en typisk sygdom hos børn og unge i Danmark og 30-40% slipper af med sygdommen i teenagealderen. Karakteristisk er en kraftig reaktion i luftvejene med pibende/hvæsende vejrtrækning, åndenød, hoste mv. Afhængig af alder stilles diagnosen på symptomerne, lungefunktionstest og/eller peakflow måling.

Hos nogle med astma ser man også en allergisk komponent - faktisk i op til 50% af astmatikerne. Allergien kan være rettet mod eksempelvis dyrehår som kan være til stede i hjemmet flere år efter man har skaffet sig af med kæledyret. Husstøvmider er også ofte en årsag til allergi.

For at undersøge om man har allergi kan man foretage en priktest eller en blodprøve. I begge tilfælde tester man for de typiske allergener.

De overordnede mål i astmabehandling er barnet/den unge kan deltage i alderssvarende fysisk aktivitet, sjældent har forværringer, opnå minimalt brug af anfaldsmedicin og have færrest muligt symptomer.

Mvh

Ole-Victor Laursen-Wadschier

Kommende speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 30.05.2017
Annonce