Annonce

Hvorfor må jeg ikke få vand i ørene?

Spørgsmål:

Hej Netdoktor.

Jeg har haft en prop i mit øre siden december 2016. Og i onsdags var jeg en tur til ØNH og fik at vide jeg havde væske siddende i mellemøret. Siden jeg har haft det så længe, anbefalede han at prikke hul på min trommehinde, hvilket også blev gjort.

Efter 48 timer skulle jeg lave trykudligninger 20 gange dagligt. Og fik at vide jeg ikke måtte få vand i mit øre.

I dag lørdag 3 dage efter prikket var jeg i bad, jeg tænkte ikke over mit øre til at starte med, og nåede lige at få vand til ved halsen. Da jeg kom i tanke om øret, skyndte jeg mig ud og fik lagt vandafvisende vat i øre og kunne så fortsætte mit bad.

Men efter badet og jeg fjernede vattet, synes jeg det var vådt på det sted hvor vattet var inde i øret.

Så er lidt urolig for om jeg nu har fået vand deri.

Hvad sker der hvis jeg har fået vand deri? Skal jeg til ØNH igen?

Mvh. en spørger

Svar:

Kære spørger

Væske i mellemøret, sekretorisk otitis media, opstår ved nedsat funktion af det eustatiske rør, som er en forbindelse mellem mellemøret og svælget.

Årsagerne kan bla. være tidligere infektion eller allergi. For at konstatere om der er væske i mellemøret kan lægen kikke ind i øret eller foretage en trykmåling. Det er ikke altid man har symptomer men nogle klager over ørepine eller klapfornemmelse. Har det stået på igennem længere tid vælger man sommetider at lave et lille hul i trommehinden og evt. lægge et dræn for at få væsken ud.

Grunden til man anbefaler at benytte vandskyende vat og fraholde sig svømmehal mv. er at ved at lave hul i trommehinden er der øget infektionsrisiko i mellemøre som kan sprede sig videre.

Får man feber eller kommer der pus i øregangen bør man søge læge, ligesom man ved tvivl bør kontakte sin læge.

Mvh

Ole-Victor Laursen-Wadschier

Kommende speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 30.05.2017
Annonce