Annonce

Hvorfor vælge kobberspiral?

Spørgsmål:

Hej Netdoktor.

Jeg står og overvejer en kobberspiral og vil derfor gerne vide følgende.

Hvor stor er risikoen for en kobberspiral kan gennemborer livmoder væggene?

Kan den mærkes under sex? Har hørt om fyrer det kan få sår på kønsdelene af at "ramme" spiralen.

Ophører menstruationer, eller er der risiko for det?

Mvh. en spørger

Svar:

Kære spørger

Du stiller nogle helt konkrete spørgsmål om kobberspiral. Dem vil jeg gerne svare på.

Men indledningsvis vil jeg lige anbefale, at du her på Netdoktor læser artiklen om spiralerne, og samtidig gøre dig opmærksom på, at der findes to typer spiraler: kobberspiral og hormonspiral.

Spiral oplægges i forbindelse med en almindelig gynækologisk undersøgelse hos din læge. Lægen sikrer sig, at spiralen ligger korrekt i livmoderhulen efter oplægningen.

Hvis det er tilfældet, hverken vandrer eller gennemborer spiralen livmodervæggen. Men den kan “falde ud”. Derfor er det en god ide at gå til lægen og få den kontrolleret efter første menstruation efter oplægningen. Hvis blødningen udebliver efter senest en måned, er det ekstra vigtigt at blive kontrolundersøgt.

I halen på spiralen er der en ganske tynd og blød plastsnor, som sidder ud gennem livmoderhalskanalen. Hvis du med et par fingre i skeden føler op mod livmodermunden, kan du sikkert føle trådene. Det kan være en god kontrol på, at spiralen stadig sidder livmoderhulen. Men trådene er ganske bløde og generer ikke under sex. Selv den mest følsomme “fyr” vil ikke være generet - endsige få sår - ved at ramme trådene.

Med kobberspiralen fortsætter menstruationerne, men de kan blive lidt kraftigere eller længere varende end før spiralen. Det kan være en ulempe, især hvis blødningerne i forvejen er kraftige.

Så kan man overveje at få en hormonspiral i stedet for. Den er mindst lige så effektiv og blødningerne bliver ofte meget svagere. Du skal tage en snak med din læge om spiraler - fordele og ulemper netop for dig - og så vælge den, du mener er bedst. Eller måske finde en helt anden løsning på dit behov for svangerskabsforebyggelse.

Mange venlige hilsener

Erik Fangel Poulsen,

speciallæge i kvindesygdomme

Sidst opdateret: 11.07.2017
Annonce