Annonce

Symptomer - skal jeg kontakte hjertelægen?

Spørgsmål:

Hej Netdoktor

Jeg har fået konstateret to små utætheder i mine hjerteklapper, mindre betydende siger hjertelægen, jeg er blevet undersøgt af. Jeg er også blevet spurgt, om jeg har nogen symptomer. På det tidspunkt vidste jeg ikke hvilke symptomer, der kunne være tale om, ud over at jeg skal være opmærksom på brystsmerter og smerter ud i venstre arm. Disse symptomer har jeg ikke.

Jeg har efterfølgende konstateret, at jeg har lidt åndenød, når jeg går i seng og lægger mig ned – for eksempel når jeg skal vende mig i sengen. Det er ikke noget voldsomt, men nok så jeg bemærker det. Jeg er også begyndt at opleve denne mindre form for åndenød, når jeg har gået på trapper og fortsætter ud af lige strækning. Igen ikke voldsomt, men nok til jeg bemærker det.

Når jeg vågner om morgenen, er mine fingre og fødder lettere hævet, men igen ikke voldsomt og synligt. Jeg mærker det først, når jeg tager smykker og fodtøj på, hvilket vil sige cirka 1 times tid, efter jeg er stået op. Det forsvinder i løbet af kort tid, efter jeg er kommet ud af døren og på arbejde.

Jeg oplever også, at 1 - 2 timer efter, at jeg er stået op har spist morgenmad, så bliver jeg træt og har brug for en powernap.

Min mave udspiles efter måltiderne, og om aftenen kan mit tøj godt stramme lige på maven.

Mit hjerte slår også disse ekstra slag, hvor det ligesom giver et dunk i brystkassen, specielt når jeg sidder stille, eller for eksempel når jeg kører bil og skal skifte vognbane, hvor man lige skal kigge sig over skulderen. Denne lille ændring kan være nok til, at mit hjerte lige slår et ekstra slag.

Jeg er blevet tjekket af en hjertelæge og min egen læge, og de er ikke urolige. De siger, at jeg bare skal være opmærksom på, om jeg får smerter eller stærk åndenød, men jeg vil da nok sige, at jeg er da lidt urolig.

Min far var hjertepatient og havde hjertekrampe (Angina Pectoris), hvilket jeg har fortalt lægerne. Jeg har aldrig selv haft hjertekramper, men kan da ikke lade være med at tænke på, om lægerne har taget min tilstand seriøst. Min læge spurgte mig, om jeg havde mere åndenød end jeg oplevede andre har, men det kan jeg da ikke vurdere. Jeg skal heller ikke til kontrol, fordi det var så ubetydende, men hvorfor har jeg så disse symptomer, for jeg skal vel ikke have et hjertetilfælde, før der gøres noget, hvis noget kan forebygges?

Vil I anbefale, at jeg igen kontakter hjertelægen, eller skal jeg slå koldt vand i mit varme blod og tro på, at jeg er ok?

Med venlig hilsen
En spørger

Svar:

Kære spørger

Små utætheder i hjerteklapperne giver ikke symptomer og er ikke farligt. Hvis du har nedsat livskvalitet og symptomer, så synes jeg, at du skal tage kontakt til din egen læge. Så kan han eller hun tage stilling til, om disse skal videre udredes, eller om det er en skavank - d.v.s. ikke sygdom. Det er vigtigt, at du og din egen læge kommunikerer fint omkring dette, da du ellers fortsat vil være bekymret.

Venlig hilsen
Morten Schou, speciallæge i kardiologi og overlæge, ph.d.

Sidst opdateret: 09.10.2017
Annonce