Annonce

Hvad kan man gøre ved skelen hos voksne?

Spørgsmål:

Kære Netdoktor

Jeg er en mand på 42, der har bygningsfejl. Det øje, jeg ikke ser med, smutter indad. Jeg har naturligvis heller ikke samsyn.

Det er begyndt at irritere mig mere og mere, da jeg læser og skriver en del, men også i sociale situationer, hvor jeg skal koncentrere mig er det et stort problem.

Jeg har det bedst, for at sige det som det er, hvis jeg kun ser med et øje ad gangen. Det er som om, at det ubevidst stresser min hjerne at have begge øjne åbne på samme tid. Det er selvfølgelig enorm irriterende, og jeg kniber ofte/lukker det ene øje, så jeg kan koncentrere mig bedre. Og når jeg skriver og læser, bruger jeg tit et lille stykke pap, jeg sætter om bag det ene brilleglas, så jeg bedre kan kan holde fokus. Det ser tåbeligt ud, men det virker godt. Jeg kan dog ikke gå rundt med sådan et stykke pap i mit daglige virke. får ikke hovedpine. Min brillestyrke er +4,5 på begge øjne.

Jeg har undersøgt problemstillingen på nettet og jeg synes at det ser lidt håbløst ud. Kan man på nogen måde afhjælpe min situation? Få det øje der smutter indad til at blive ude på sin plads ? Hjælper "øjengymnastik?".

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar:

Kære Spørger

Som jeg forstår dit problem er det din skelen som nu er begyndt at genere dig.

Skelen vil sige at begge øjne ikke er rettet mod den genstand som man ser på. Afhængigt af hvor hurtigt skelen hos voksne udvikler sig kan der være flere årsager.

Typisk vil skelen hos voksne også medføre dobbeltsyn. Hvis dobbeltsyn er til stede når man lukker det ene øje skyldes det ofte grå stær som man kan blive opereret for. Grå stær kan komme med alderen, typisk er dog over 60 år, og medfører uklart syn.

Jeg vil råde dig til at kontakte din egen privat praktiserende læge i første omgang – alternativt kan du kontakte en privat praktiserende øjenlæge.

Mvh.

Ole Wadschier Laursen

Kommende speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 25.11.2017
Annonce