Annonce

Hvad er sudden deafness?

Spørgsmål:

Kære Netdoktor

Oplevede en ganske almindelig aften hjemme at en stor del af min hørelse forsvandt på højre øre samt en smule tinnitus opstod. Blev sendt til øre-, næse-, halslæge efter en uges tid.

Fik målt et dyk på mere end 30 db på frekvenser over 5000 hz. Lægen sendte mig hjem med diagnosen "sudden deafness", og besked om at komme igen om en måned, og at ingen behandling umiddelbart er muligt.

Jeg bruger min hørelse meget (omend passer på med lydniveau), hvorfor denne lidelse er ekstremt belastende og frustrerende for mig.

Jeg er derfor noget skuffet og nervøs over den lidt hastige behandling jeg fik af ørelægen, da det betyder meget for mig at få hørelsen igen.

Kan det passe at der ingen behandling umiddelbart er? Kan jeg gøre noget selv? Skåne hørelsen med ørepropper el. Lignende? Skal jeg bare vente?

På forhånd tak

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar:

Kære Spørger

Sudden deafness er pludseligt opstået høretab uden der kan påvises årsag. Ud over høretabet ledsages tilstanden sommetider af tinnitus og hos en tredjedel også svimmelhed.

Man ved at ingen behandling har god effekt, i nogle tilfælde vælger øre-næse-halslægen dog at behandle med binyrebarkhormonkur.

Prognosen er heldigvis god, særligt ved høretab mindre end 30 dB. Ca. halvdelen får hørelse igen. Derudover er prognosen god for personer mellem 15-65 år, ved fravær af svimmelhed og ved fravær af hørenedsættelse på andet øre.

Mvh.

Ole Wadschier Laursen

Kommende speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 25.11.2017
Annonce