Annonce

Hvornår fjerner man mandlerne?

Spørgsmål:

Kære Netdoktor

Jeg døjer utroligt meget med problemer med min hals, mere nøjagtigt mine mandler.

Jeg bliver syg med min hals fire til fem gange om året, mine mandler er nærmest altid hævet, og derudover har jeg utroligt mange mandelpropper. Jeg fjerner mandelpropperne, og har i den forbindelse bemærket, at der bag ved mandlerne er hvad der ligner små gange. Det er altså ikke de små forbybninger i selve mandlerne jeg har lagt mærke til, de sidder bag ved mandlerne. Disse er også fuldt med de hvidlige ildelugtende mandelpropper. Hvad er disse gange, og er det skadeligt, at mandelpropperne gemmer sig i dem?

Jeg overvejer at få fjernet mine mandler, for at undgå disse gener fremadrettet, men er interesseret i at vide om det er normalt, eller om der kan være underliggende sygdom?

Det kan desuden nævnes, at jeg har en kløende fornemmelse fra de submandibulære knuder højre side, samtidigt med de konstant hævede mandler.

På forhånd tak

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar:

Kære Spørger

Mandlerne er en del af vores immunforsvar uden man dog helt med sikkerhed kan sige deres præcise rolle. I dag er man derfor lang mere tilbøjelig til ikke at fjerne mandlerne hvilket man tidligere i høj grad gjorde. Mandlerne kan være store eller små, men de har altid gange/fordybninger.

Nogle mennesker har større tendens til at danne disse hvide/gullige ildelugtende tonsilpropper. De består af afstødt materiale f.eks. hvide blodlegemer. Nogle er meget generet af den dårlige ånde som de kan medføre.

Andre har tendens til gentagne bakterielle infektioner i mandlerne som kræver penicillin behandling. Disse infektioner medfører hævede mandler og belægninger. Disse belægninger kan man dog ikke skrabe af/trykke ud som tonsilpropperne.

Jeg vil anbefale dig at kontakte en privat praktiserende øre-næse-halslæge med henblik på en vurdering.

Mvh.

Ole Wadschier Laursen

Kommende speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 25.11.2017
Annonce