Annonce

Hvordan skal mine testikler føles, når jeg undersøger mig selv for testikelkræft?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Hvordan skal man undersøge sine testikler? Er det rigtigt, at ens testikler skal være ømme, når man mærker på dem? Jeg er selvfølgelig lidt bekymret for at opdage testikelkræft. Hvis man har det, sidder det så kun ved ens testikel eller kan det sidde andre steder i pungen?

Grunden til jeg spørger er, at jeg selv har en lille hård klump i pungen. Den sidder ikke fast på en testikel og den sidder i venstre side i pungen. Jeg mener at kunne huske, at min læge har sagt, at det er vandbrok, men den sidder ved siden af noget der føles klumpet og blødt i pungen. Jeg har ikke lagt mærke til, at den vokser i størrelsen.

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar

Kære Spørger

Testikler skal føles glatte, ensartede og uden faste områder. Enhver mand véd, at man hurtigt kan blive øm, hvis der trykkes for hårdt! Som hovedregel vil en kræftknude i testiklen ikke være øm i modsætning til det normale testikelvæv, idet jeg her anvender de udtryk læger bruger: Smerter er noget, patienterne oplever. Ømhed er noget, som den, der undersøger, kan fremkalde, specielt når testikler undersøges.

Det er korrekt, at som næsten helt sikker hovedregel forekommer kræft i pungen kun i selve testiklerne. Meget, meget sjældent kan der opstå en anden slags kræft i sædstrengen (blodkar til og fra testiklerne og sædlederen). Du beskriver en lille hård klump uden for testiklen. Umiddelbart er jeg enig med din læge, hvis han mener, at det kan være et såkaldt sædbrok; en lille cyste, som oftest indeholder vand og sjældent indeholder sæd. Hvis der er tvivl, bør du have pungen undersøgt med ultralydsscanning.

Det er fint, at en ung mand husker at føle på sine testikler engang imellem. Her med mener jeg højst en gang om måneden, så man bemærker egentlige forskelle. Hvis man føler efter hver dag, kan det være svært at mærke en langsomt tiltagende forandring.

Jeg håber, dette er tilstrækkeligt svar.

Venlig hilsen

Poul Frimodt-Møller

Speciallæge i urologi

Sidst opdateret: 25.08.2015
Annonce