Annonce

Hvorfor får jeg næseblod i forbindelse med rejse?

Spørgsmål:

Kære Netdoktor

Har et spørgsmål om næseblod. Da jeg i 2015 var i Thailand, fik jeg næseblod flere gange om dagen. Natten, efter hjemkomst, fik jeg målt blodtryk, men det var fint. Nu skal jeg til Thailand igen, frygter lidt, om det samme sker. Har I nogen forklaring på det? kan det ha' noget at gøre, med den høje luftfugtighed?

Håber i kan komme med et svar.

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar:

Kære Spørger

Næseblødning kan have flere forklaringer: slag mod næsen, næsepilleri, for højt blodtryk, blødningsforstyrrelse og mange flere.

Lav luftfugtighed, f.eks. ved ophold i rum med airconditioner og lignende, medfører øget risiko for næseblødning. Denne har tendens til at give tørre slimhinder i næsen som dermed bliver mere sårbar og lettere bløder.

Oftest kommer blødningen fra ét næsebor og typisk er blødningen fra den forreste del af næsen hvor vi har en stor del små blodårer. Har man tilbagevendende næseblødninger skal man kontakte sin privat praktiserende læge til en vurdering alternativt kan man selv direkte kontakte en privat praktiserende øre-næse-halslæge. Sidstnævnte har mulighed for at ætse eller brænde de små kan som forårsager blødningen.

Akut behandlingen af næseblødning er at sidde med hovedet foroverbøjet og klemme om næsen. Typisk stopper blødningen i løbet af 10-15 minutter. Man kan evt. lægge en isterning på tungen og presse op mod ganen.

Mvh.

Ole Wadschier Laursen

Kommende speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 25.11.2017
Annonce