Annonce

Hvornår går jeg i puberteten?

Spørgsmål:

Hej Netdoktor.

Jeg er 12 år, født i Østkina og ved at der er noget der hedder pubertet, men hvornår går man i pubertet? Hvad alder? Det er noget jeg har spekuleret længe over for det er godt at vide hvornår det sker!

Mvh. en spørger

Svar:

Kære spørger

Pubertetsforandringerne hos vesterlændinge begynder typisk i alderen 9-14,5 år for drenge og 8-13,5 år for piger. Det kan være svært at sige noget generelt for ikke-vesterlændinge i Danmark da der er stor individuel variation. Det skyldes bla. opvækstvilkårene.

I puberteten sker en række kropslige, men også psykiske forandringer. Som følge af hormonpåvirkning begynder pigernes bryster at vokse og de får deres menstruation. For drengenes vedkommende vokser penis og testiklerne. Andre tegn på pubertetens indtræden er bumser, kønsbehåring, vækstspurt (man vokser hurtigt), svedlugt og ændringer i adfærd (man får andre interesser).

Der sker altså store forandringer i kroppen på dette tidspunkt. Nogle kan have svært ved at snakke med sine forældre om de forandringer de gennemgår – for andre er det ikke svært.

Spørg din læge til råds.

Med venlig hilsen

Ole-Victor Laursen-Wadschier

Læge, kommende speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 28.01.2017
Annonce