Annonce

Pustuløs psoriasis

Hvad er pustuløs psoriasis?

Tidligere blev pustuløs psoriasis anset som en variant af den almindelige psoriasis, men nye undersøgelser tyder på, at det er en selvstændig sygdom, som blot forekommer hyppigere hos patienter med psoriasis. Mange patienter med pustuløs psoriasis har derfor ikke almindelig psoriasis.

Pustuløs betyder, at der er udslæt med pus. Pus er en ansamling af hvide blodlegemer, som viser sig som hvidgullige punkter i huden.

Annonce (læs videre nedenfor)

Hvilke symptomer er der ved pustuløs psoriasis?

Ved pustuløs psoriasis ser man gule punkter samtidig med rødme, skældannelse og fortykkelse af huden. De gule punkter repræsenterer ansamling af hvide blodlegemer, men det er vigtigt at vide, at der ikke er tale om en infektion. Sygdommen smitter derfor ikke, ligesom antibiotisk behandling sædvanligvis ikke har nogen gavnlig effekt. Pustlerne er ofte ømme og meget generende for patienten.

Fødder før behandling.
Fødder efter otte ugers behandling med tethotrexat.

For det meste viser pustulosen sig i begrænsede områder så som håndflader og fodsåler (se også pustulosis palmo-plantaris). Men i sjældne tilfælde kan der ske en udbredning til det meste af huden. Hvis sygdommen er lokaliseret til håndflader og fodsåler, vil man opleve at være generet af ømme hænder og fødder, hvilket gør det vanskeligt at passe et almindeligt arbejde. Den udbredte form for pustulose bliver ofte fulgt af feber og dårlig almentilstand, og derfor vil man ofte blive indlagt på en hudafdeling eventuelt i flere uger.

Annonce (læs videre nedenfor)

Hvad er årsagen til pustuløs psoriasis?

Pustulosen på hænder og fødder har ofte et tilbagevendende forløb. Det er vigtigt at understrege, at mange af patienterne ikke har almindelig psoriasis. Man ser især sygdommen hos kvinder med stort tobaksforbrug. Desuden har nogle af patienterne en stofskiftesygdom eller er følsomme for gluten i kosten. Derfor er det en specialistopgave at vurdere patienter med pustulose. Det skal bemærkes, at de sædvanlige psoriasisbehandlinger ofte har en utilfredsstillende effekt på pustuløs psoriasis.

Annonce (læs videre nedenfor)

Hvordan behandler man pustuløs psoriasis?

Det er vanskeligt at behandle pustuløs psoriasis. Ved pustulose i håndflader og fodsåler forsøger man først at behandle med de sædvanlige cremer og salver, der indeholder steroid med eller uden D-vitamin. Næste trin vil ofte være tabletbehandling med det A-vitamin lignende stof acitretin. Dette egner sig dog ikke til yngre kvinder på grund af risikoen for eventuelle fosterskader. I de sværeste tilfælde vil man overveje at behandle med biologiske lægemidler, men virkningen heraf er heller ikke pålidelig.

Annonce (læs videre nedenfor)

Læs mere om PSORIASIS

Sidst opdateret: 18.01.2019

Annonce