Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Psoriasis

Pustulosis palmo-plantaris (Pustler i håndflader og fodsåler)

Pustulosis palmo-plantaris er pustler i håndflader og fodsåler, der minder om pustuløs psoriasis.


Opdateret: 3. Januar 2023

Fakta om pustulosis palmo-plantaris

  • Pustulosis palmo-plantaris betyder pustler i håndflader og fodsåler.
  • Pustulosis palmo-plantaris viser sig ved små blærer med gulligt, sterilt indhold. Disse kaldes pustler. Senere forsvinder pustlerne og huden bliver rød og skællende med smertende revner.
  • Behandling af pustulosis palmo-plantaris er en specialistopgave og desværre meget vanskelig. Man vil typisk forsøge med lokalbehandling med binyrebarkhormon, tabletbehandling og i visse tilfælde biologisk behandling.

Hvad er pustulosis palmo-plantaris?

Udbruddene starter med små blærer med gulligt, sterilt indhold.NetDoktor/Carsten Sand

Pustulosis palmo-plantaris betyder pustler i håndflader og fodsåler. Udbruddene minder meget om pustuløs psoriasis, men det er tilsyneladende en grundlæggende anderledes sygdom med andre årsager end psoriasis. For eksempel er der ingen sammenhæng mellem pustulosis palmo-plantaris og de vævstyper, man ser ved psoriasis.

Udbruddene starter med fremkomst af såkaldte pustler, som er små blærer med gulligt, sterilt indhold, der består af hvide blodlegemer. Mange beskriver, at de mærker en brændende, sviende fornemmelse lige før pustlerne dukker op. Senere forsvinder pustlerne og huden bliver rød og skællende med smertende revner.

Ligesom psoriasis kendetegnes pustolosis palmo-plantaris ved aktive perioder, hvor sygdommen blusser op og mere stille perioder, hvor lidelsen er i ro.

Hvem får Pustulosis palmo-plantaris?

Pustulosis palmo-plantaris optræder overvejende i 40-60 års-alderen og forekommer langt overvejende hos kvinder med stort tobaksforbrug. Rygestop har dog desværre ikke altid nogen indflydelse på sygdommen.

Hvad kan man gøre?

Pustulosis palmo-plantaris behandles typisk med lokale midler.NetDoktor/Carsten Sand

Behandlingen af pustulosis palmo-plantaris er en specialistopgave og desværre meget vanskelig. Der anvendes typisk lokale midler, såsom cremer med binyrebarkhormon eller D-vitamin. Man kan også forsøge med PUVA-behandling eller tabletbehandling med acitretin. Endelig kan man forsøge biologisk behanding, som dog ikke altid er effektiv.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.