Annonce

Pustulosis palmo-plantaris (Pustler i håndflader og fodsåler)

Hvad er pustulosis palmo-plantaris?

Udbruddene starter med små blærer med gulligt, sterilt indhold.

Pustulosis palmo-plantaris betyder pustler i håndflader og fodsåler. Udbruddene minder meget om pustuløs psoriasis, men det er tilsyneladende en grundlæggende anderledes sygdom med andre årsager end psoriasis. For eksempel er der ingen sammenhæng mellem pustulosis palmo-plantaris og de vævstyper, man ser ved psoriasis.

Selve udbruddene af pustulosis palmo-plantaris har dog mange lighedspunkter med psoriasis, bortset fra at sygdommen kun sidder i håndflader og fodsåler. Udbruddene starter med de såkaldte pustler, som er små blærer med gulligt, sterilt indhold, der består af hvide blodlegemer. Mange beskriver, at de mærker en brændende, sviende fornemmelse, lige før pustlerne dukker op. Senere forsvinder pustlerne, og huden bliver rød og skællende med smertende revner.

Ligesom psoriasis kendetegnes pustolosis palmo-plantaris ved aktive perioder, hvor sygdommen blusser op og mere stille perioder, hvor lidelsen tilsyneladende går i hi.

Annonce (læs videre nedenfor)

Hvem får Pustulosis palmo-plantaris?

Pustulosis palmo-plantaris optræder overvejende i 40-60 års-alderen og forekommer langt overvejende hos kvinder med stort tobaksforbrug. Rygestop har dog ikke altid nogen indflydelse på sygdommen.

Annonce (læs videre nedenfor)

Hvad kan man gøre?

Pustulosis palmo-plantaris behandles typisk med lokale midler.

Behandlingen af pustulosis palmo-plantaris er en specialistopgave, og desværre ofte meget vanskelig. Der anvendes typisk lokale midler, såsom cremer med binyrebarkhormon eller vitamin D3 analoger. Endelig kan PUVA-behandling og eventuelt tabletbehandling komme på tale.

Blandt tabletbehandlingerne anvender man især acitretin, og i de sværeste tilfælde kan man overveje at benytte biologisk behanding.

Annonce (læs videre nedenfor)

Læs mere om PSORIASIS

Sidst opdateret: 18.01.2019

Annonce