Annonce

Hævede morgenøjne – hvad stiller jeg op?

Det er morgen, og i spejlet ser du en opsvulmet udgave af dine øjne. Hævede morgenøjne - eller puffy eyes som de også kaldes – opstår, fordi der samler sig væske i det fine væv omkring dine øjne. Men hvorfor skal du trækkes med den slags, og hvad kan du gøre ved det?

Den kan Flemming Andersen, der er klinikchef på Hudcenter Mølholm, Mølholm Privathospital svare på. Han fortæller, at huden omkring vores øjne er tynd og derfor let udvider sig. Da væske søger mod det sted, hvor der er mindst modstand, vil en del af den overflødige væske, der har ophobet sig i vores krop i løbet af natten, have tendens til at samle sig i øjenomgivelserne, hvor det kan virke meget dramatisk.

- Når du rejser dig og begynder at bevæge dig, vil væsken langsomt finde vej ud i dine blod- og lymfekar og blive ført videre rundt i kroppen. Efterhånden som dagen skrider frem, svinder hævelserne ind, og du begynder igen at ligne dig selv, forklarer han.

Sådan slipper du af med de hævede øjne

Hvis du gerne vil hjælpe processen lidt på vej, er der ifølge Flemming Andersen to ting, du kan gøre.

1) Få noget koldt på øjnene, for eksempel en våd klud.

2) Giv dig selv lidt ansigtsmassage. Det hjælper med at få væsken ledt videre ud i blod- og lymfekarrene. Når du masserer huden - f.eks. i små cirkelbevægelser – øges gennemstrømningen af blod og lymfe i området og trækker den ophobede væske ud af vævet, så hævelsen falder.

Derfor hæver dine øjne

Nogle morgener ser dine øjne måske helt normale ud, mens de andre dage er voldsomt hævede. Det kan der ifølge Flemming Andersen være forskellige årsager til:

Skal du snart have menstruation?

Er du kvinde kan det hænge sammen med din menstruationscyklus. I ugen op til menstruationen ophober kvinder typisk væske i kroppen, og den væske kan samle sig i øjenomgivelserne, mens man ligger og sover. Nogle kvinder får også hævede øjne under graviditeten.

Ligger du lavt med hovedet?

På grund af tyngdekraften vil væske i kroppen søge nedad og samle sig ved det laveste punkt. Ligger du lavt med hovedet, vil væsken derfor have tendens til at samle sig i øjenomgivelserne.

Har du en uregelmæssig søvnrytme?

Hvis man får for lidt søvn, er der en tendens til ophobning af væske omkring øjnene, der udover "puffiness" viser sig som mørke rande under øjnene.

Har du spist meget salt?

Meget saltholdig mad kan give væskeophobning, som kan samle sig i øjenomgivelserne om natten.

Har du drukket alkohol?

Rigeligt med alkohol binder væsken i kroppen, så efter en våd bytur vil risikoen for at vågne op med hævede øjne være større.

Har du høfeber?

Dukker dine hævede morgenøjne især om op om foråret/sommeren kan forklaringen også være høfeber. Den allergiske reaktion kan nemlig føre til væskeansamlinger omkring øjnene.

Hvordan ser dine forældre ud?

Tendensen til at ophobe væske i øjenomgivelser er arveligt betinget, men hvilke gener der er involveret i det, ved man ikke så meget om.

Hos nogle mennesker er hævelsen permanent og forsvinder ikke i løbet af dagen. Her er problemet ikke væske, men samling af fedt i underhuden, og det hjælper derfor ikke at køle huden ned med koldt vand. Det er arveligt betinget, men bliver yderligere forværret, hvis man er overvægtig. Fedt i underhuden omkring øjnene kan kun behandles ved kirurgi.

Det kan du selv gøre for at undgå hævede øjne:

  • Skru ned for saltet
  • Sov med hovedet lidt hævet
  • Drop druk-turen
  • Sørg for at få regelmæssig nattesøvn
  • Læg noget koldt på øjnene
  • Giv dit øjenparti lidt ansigtsmassage

Sidst opdateret: 10.12.2018

Annonce