- Jeg fejlede ingenting. Jeg havde ikke nogen tanker om det, og jeg tror bare, at jeg tænkte, at det da lige skulle undersøges, fordi min far var blevet syg.
Men det var godt, at 51-årige Klaus Paaske gik til lægen den dag for 27 år siden. For en blodprøve viste, at hans kolesteroltal var alt for højt, ikke mindst hans unge alder taget i betragtning.
Det samme viste sig at være tilfældet for flere af hans familiemedlemmer. Senere blev det bekræftet, at det forhøjede kolesterol i hans families blodbaner skyldtes den arvelige sygdom familiær hyperkolesterolæmi, der også er kendt som arveligt forhøjet kolesterol.
Nyhedsbrev
Nyhedsbrev om forhøjet kolesterol
Vidste du, at Netdoktor har et nyhedsbrev kun om forhøjet kolesterol?
I nyhedsbrevet får du blandt andet relevant og brugbar viden om tilstanden og behandlingen og personlige historier fra andre med forhøjet kolesterol.
Læs mere og tilmeld dig nyhedsbrevet her
Fik mistanke, da far blev syg
Før Klaus Paaske fik stillet diagnosen, havde han aldrig haft mistanke om, at noget var galt. Faktisk havde han aldrig hørt om sygdommen familiær hyperkolesterolæmi før.
Det var først, da hans far som 48-årig fik problemer med hjertet og måtte gennemgå en større operation, at lægerne begyndte at mistænke, at der kunne ligge en sygdom gemt i familiens gener.
- Vi blev informeret om, at min fars kolesteroltal var højt, og at vi nok også godt kunne være disponeret for det. Så vi søskende gik til lægen og fik taget en blodprøve, og vi fik alle sammen konstateret forhøjet kolesteroltal, fortæller Klaus Paaske.
I samme ombæring viste det sig, at både hans fars søster og hans farmor også havde forhøjet kolesteroltal.
Hvad er familiær hyperkolesterolæmi?
Familiær hyperkolesterolæmi (fh), også kaldet arveligt forhøjet kolesterol, er en genetisk sygdom, som giver forhøjet indhold af kolesterol i blodet. Det høje indhold af kolesterol er til stede helt fra fødslen, og det øger risikoen for at udvikle åreforkalkning og hjerte-kar-sygdom tidligt i livet, hvis man ikke kommer i behandling.
Kom i behandling med det samme
Det er vigtigt, at sygdommen opdages, så man hurtigt kan komme i behandling. Der kan nemlig være ret alvorlige følgevirkninger ved familiær hyperkolesterolæmi, for mange vil udvikle åreforkalkning allerede i en tidlig alder. Åreforkalkning kan føre til hjerte-kar-sygdomme som blodprop og hjertekrampe.
Heldigvis havde sygdommen ikke nået at have nogle følgevirkninger for Klaus Paaske, da han fik den konstateret. Han mærker stadig ikke til den i dag, og han er sikker på, at det skyldes, at han hurtigt kom i behandling, og at han har passet sin behandling siden da.
Opstarten gik dog ikke helt gnidningsfrit. Først kom Klaus Paaske i behandling med et statinpræparat. Statiner er den mest almindelige medicinske behandling af statiner. Klaus Paaske fik dog grelle bivirkninger, såsom muskel- og brystsmerter, af behandlingen, men han reagerede prompte og gik til lægen. Her kom han hurtigt i behandling med et andet statinpræparat, og siden har han ikke mærket noget til smerterne.
I trygge hænder
At Klaus Paaske har en potentielt ret alvorlig sygdom har aldrig været noget, han har været så påvirket af.
- Jeg har faktisk aldrig tænkt på det som noget alvorligt for at være helt ærlig. Jeg får taget blodprøver hvert år for at se, hvordan tallene er, og jeg tager mine piller, som jeg skal hver eneste dag.
Han fortæller, at han føler sig i meget trygge hænder hos lægen, men at han også selv tager sine forholdsregler blandt andet ved at tænke over, hvad han spiser, for eksempel at skære ned på fedtet og få nok grøntsager. Derudover er han også meget opmærksom på at komme regelmæssigt til lægen for at få tjekket kolesteroltallet. Det er noget af det, der gør, at han ikke føler, at sygdommen står i vejen for noget som helst.
- Det kan godt være, at jeg måske er blåøjet, men jeg tænker, hvorfor kan jeg ikke blive 100 år?, siger han.
For få diagnosticeres med familiær hyperkolesterolæmi
Op mod 30.000 danskere har familiær hyperkolesterolæmi, men ganske få er selv klar over det. Ifølge en rapport fra Databasen for Familiær Hyperkolesterolæmi er kun cirka hver 3. identificeret og tilbudt behandling.
Kilder: Dagens Medicin og Databasen for Familiær Hyperkolesterolæmi