Får du konstateret forhøjet kolesterol, vil lægen i mange tilfælde anbefale, at du lægger livsstilen om, for eksempel ved at spise mere sundt og varieret og dyrke mere motion.
Men hvis det viser sig, at det ikke er tilstrækkeligt for at sænke kolesteroltallet og forebygge hjerte-kar-sygdom, kan medicinsk behandling komme på tale – især hvis du i forvejen lider af sygdomme som diabetes eller åreforkalkning.
Der findes flere typer af kolesterolsænkende medicin, men statiner er den grundlæggende medicinske behandling, og det er dem, man ofte vil starte med at skulle tage. Andre behandlinger er ‘add-ons’ og kommer først på tale, hvis der ikke er tilstrækkelig effekt ved statiner.
Hvad kan konsekvenserne ved ubehandlet forhøjet kolesterol være?
Hvis man har forhøjet kolesterol, øger man risikoen for at få åreforkalkning, fordi kolesterolet sætter sig fast i blodkarrenes ‘vægge’. Åreforkalkning kan medføre, at blodet ikke strømmer lige så stærkt igennem årene, og det øger risikoen for en række alvorlige sygdomme, herunder blodprop i hjerte og/eller hjerne. Derfor er det vigtigt at holde sit kolesteroltal under kontrol.
Hvad er statiner?
Statiner er en type af medicin, der kan sænke kolesteroltallet ved at forhindre leveren i at danne kolesterol.
Statiner er en effektiv behandling, og det kan nedsætte risikoen for at udvikle hjerte-kar-sygdom eller få nye hjerte-kar-tilfælde med op til 30 procent.
Hvordan virker statiner?
Statiner virker ved at hæmme enzymet ‘HMG-CoA-reduktase’. Det er et enzym, som er nødvendigt for, at der kan dannes kolesterol i leveren. Hæmmer man dette enzym, forhindrer man altså dannelsen af kolesterol.
Samtidig med at mængden af kolesterol i kroppen falder, øges dannelsen af såkaldte LDL-receptorer. Det er små molekyler, som sidder i leveren, hvor det fanger og nedbryder det skadelige LDL-kolesterol. På den måde sænkes kolesteroltallet.
Nyhedsbrev
Nyhedsbrev om forhøjet kolesterol
Vidste du, at Netdoktor har et nyhedsbrev kun om forhøjet kolesterol?
I nyhedsbrevet får du blandt andet relevant og brugbar viden om tilstanden og behandlingen og personlige historier fra andre med forhøjet kolesterol.
Læs mere og tilmeld dig nyhedsbrevet her
Hvem har gavn af statiner?
Om du skal have statiner, vil altid bero på en vurdering af din risiko for at udvikle hjerte-kar-sygdom. Her kigger lægen blandt andet på dit kolesteroltal, din alder, om du ryger, og om du har en arvelig disponering for hjerte-kar-sygdom. Et forhøjet kolesteroltal i sig selv er altså ikke altid nok til at skulle i statinbehandling.
Statiner og åreforkalkning eller diabetes
De fleste, der får statiner, får dem, fordi de har åreforkalkning i en eller anden grad, eller fordi de har diabetes og er i risiko for at udvikle hjerte-kar-sygdomme som følge heraf. Her gives statinerne altså forebyggende, fordi de nedsætter risikoen for yderligere hjerte-kar-sygdom som eksempelvis blodpropper.
Statiner, hvis man er rask men har øget risiko for hjertekarsygdomme
Men der er også en gruppe af mennesker, som i udgangspunktet er raske, men som bærer på en øget risiko for at udvikle hjerte-kar-sygdomme. Her giver det i nogle tilfælde mening at behandle forebyggende med statiner. Det kan for eksempel være relevant for mennesker, der er arveligt disponeret for forskellige typer af hjerte-kar-sygdomme/tilstande, som for eksempel forhøjet kolesterol.
Er der nogle bivirkninger?
De mest almindelige bivirkninger ved statiner er hovedpine, søvnbesvær, fordøjelsesbesvær, muskelømhed og let leverpåvirkning. Langt de fleste oplever dog ikke bivirkninger, og i de tilfælde, hvor der er bivirkninger, er de ‘reversible’. Det vil sige, at de holder op, når man stopper med at tage medicinen.
Det er vigtigt, at du taler med din læge, hvis du er generet af bivirkninger, så I kan finde en løsning sammen. Det kan i første omgang være at skifte til et andet statinpræparat, men hvis det ikke virker, kan det være relevant (sammen med lægen) at undersøge, om du skal have en anden type af medicin, for eksempel såkaldte kolesterolabsorptionshæmmere eller biologiske lægemidler.
Læs mere om andre typer af medicinsk behandling her
Vær opmærksom, hvis du tager anden medicin
Hvis du skal i behandling med statiner, er det vigtigt, at du gør lægen opmærksom på, om du tager anden medicin. Der kan nemlig være nogle typer af medicin, som påvirker effekten af statinerne. Det gælder for eksempel calciumantagonister, der blandt andet bruges til at behandle forhøjet blodtryk.