Hvad er arterier?
Arterier er blodårer, som - modsat vener - fører blodet fra hjertet og ud mod resten af kroppen. Arterier bærer det iltede blod og leverer ilt og næringsstoffer til muskler og organer. Arterier kaldes også pulsårer. På grund af hjertets slag og fordi de er udstyret med et tykt muskellag, som holder trykket i årerne højt, pulserer de nemlig, og det er arterierne man mærker pulsen i. Den største arterie, aorta, går direkte fra hjertet og bevæger sig først opad i en bue, og dernæst nedad gennem maven, inden den deler sig i to og forsyner benene. Undervejs udløber en masse grene, som ligeledes forsyner armene, hovedet og de indre organer.Arterierne deler sig i mindre og mindre grene. De små arterier kaldes arterioler, og disse ender i endnu tyndere blodårer, som kaldes kapillærer. Kapillærernes vægge er så tynde, at udvekslingen af ilt og kuldioxid samt af næringsstoffer og affaldsstoffer kan ske direkte gennem væggen. Derefter løber kuldioxiden og affaldsstofferne med venoler og vener tilbage mod hjertet og lungerne.
Kan man blive syg i arterierne?
Der findes en mængde sygdomme, som kan udspringe fra arterierne. De hyppigste relaterer til usund livsstil, som kan føre til opbygning af fedt på indersiden af arterierne og aflukke dem. Dette kan forårsage hjertesvigt eller give blodpropper. Derudover kan de tykke vægge i arterierne gå fra hinanden og danne et såkaldt aneurisme - en udvidet eller udposet pulsåre. Dette kan være en potentielt livsfarlig tilstand, men mange mennesker lever også med mindre aneurismer fuldstændig uden symptomer.
Nyhedsbrev
Nyhedsbrev om forhøjet kolesterol
Vidste du, at Netdoktor har et nyhedsbrev kun om forhøjet kolesterol?
I nyhedsbrevet får du blandt andet relevant og brugbar viden om tilstanden og behandlingen og personlige historier fra andre med forhøjet kolesterol.
Læs mere og tilmeld dig nyhedsbrevet her