Hvorfor blive bloddonor?
De danske hospitaler er hver dag dybt afhængige af donorblod for at kunne behandle patienter. Som bloddonor er du med til at sikre den nødvendige blodforsyning. Du gør dermed en kæmpe forskel for mange mennesker.
LÆS MERE OG TILMELD DIG SOM BLODDONOR HER
Hvem kan give blod?
For at blive bloddonor skal du blandt andet:
- Være mellem 17 og 65 år
- Være sund og rask
- Veje mindst 50 kg (60 kg for at give plasma)
Medicin, sygdomme og andre faktorer kan betyde, at du ikke kan blive bloddonor. Læs mere på listen over tappepauser på bloddonor.dk.
Hvordan foregår en tapning?
Det tager omkring 20 minutter at donere fuldblod, fra du ankommer, til du er ude ad døren igen. Selve tapningen tager normalt 5-10 minutter.
Inden tapningen skal du svare på en række spørgsmål blandt andet om dit helbred. Under tapningen tages en ekstra blodprøve som bruges til at bestemme din blodtype og tjekke din blodprocent, ligesom blodet testes for nogle af de mest smitsomme blodoverførte sygdomme.
Der kan være stor forskel på, hvor ofte du kan give fuldblod. Det afhænger af din blodprocent, hvilken blodtype du har, og hvor stort forbruget af blod er i netop i din region.
Ved en tapning giver du 450 ml blod, som kroppen hurtigt gendanner af sig selv.
Hvad skal du være opmærksom på inden og efter en tapning?
Det er vigtigt, at du har spist og drukket rigeligt inden du møder i blodbanken.
Efter tapningen anbefales det, at du bliver i blodbanken og slapper af i ti minutter med lidt at drikke og en snack. Derudover skal du undgå hård fysisk aktivitet resten af dagen.
Plasmadonation
Nogle blodbanker mangler bloddonorer til at donere plasma. Tapning af plasma tager lidt længere tid og kræver, at du vejer mindst 60 kg. Plasma bruges både direkte i patientbehandling og til fremstilling af livsvigtig medicin. Du kan donere plasma ca. hver anden uge op til 33 gange om året. Du kan sagtens både være plasma- og fuldblodsdonor. Se mere om plasmadonation på bloddonor.dk eller spørg i din lokale blodbank.I Danmark er vi stolte af at have en god blodforsyning og et dedikeret korps af frivillige og ubetalte bloddonorer. Blodbankerne i Danmark arbejder tæt sammen med Bloddonorerne i Danmark for at sikre, at det er både sikkert og trygt for vores donorer at donere blod.