Hvad er blodmangel på grund af mangel på folinsyre?
Lav folinsyre i kroppen vil på sigt føre til udvikling af blodmangel - også kaldet anæmi.
Ved blodmangel menes mangel på røde blodlegemer. Røde blodlegemer dannes blandt andet af folinsyre. Ved folinsyremangel vil der derfor heller ikke dannes tilstrækkeligt med røde blodlegemer og man får blodmangel.
Folinyre kaldes også folat eller vitamin B-9. Mangler kroppen folinsyre vil der foruden symptomer på blodmangel opstå symptomer fra mavetarm kanalen.
Denne artikel handler om blodmangel som følge af mangel på folinsyre. Der kan også opstå blodmangel på grund af mangel på vitamin B12 eller mangel på jern.
Hvad er røde blodlegemer?
De røde blodlegemer er blodets celler, som transporterer ilt rundt med blodet til hele kroppen, så kroppen får energi. De røde blodlegemer sørger samtidigt for at transportere affaldsstoffet kuldioxid fra cellerne tilbage til lungerne.
For at kroppen kan danne de røde blodlegemer, skal der blandt andet bruges jern, vitamin B12 og folinsyre. Mangler et eller flere af disse stoffer, vil dannelsen af røde blodlegemer efterhånden blive berørt, og der vil opstå
Hvordan føles blodmangel på grund af folinsyremangel?
Er man ellers sund og rask, kommer der sjældent symptomer før blodprocenten er under seks (Hæmoglobinkoncentrationen er mindre end seks mmol).
Er blodmanglen meget svær, kan der forekomme hjertekrampe , hovedpine og smerter i benene (claudicatiointermittens).
Hvordan føles folinsyremangel?
Der en række symptomer, der er specielle for folinsyre-mangel:
-
Rød, irriteret og eventuelt afglattet tunge.
-
Nedsat smagssans.
-
Fordøjelsesbesvær.
-
Luft i maven.
-
Ændret afføringsmønster ofte diarré. Symptomerne fra fordøjelseskanalen er ofte sværere ved folinsyremangel end ved B12-mangel.
-
I modsætning til B12-mangel er der ikke symptomer fra nervesystemet. Men man kan sagtens lide af mangel på de to vitaminer samtidigt.
Hvorfor får man mangel på folinsyre?
-
Mangel på folinsyre i kosten. Det ses især hos alkoholikere og narkomaner. Men kan også ses hos ældre, der lever af hvidt brød og kaffe/te og en sjælden gang hos teenagere på "junkfood".
-
Øget behov opstår hvor der sker et stort antal celledelinger. For eksempel ved storproduktion af røde blodlegemer på grund af arvelig blodmangel (hæmolytisk anæmi) eller under graviditet (folinsyre yder også en ikke ringe beskyttelse mod rygmarvsbrok hos fosteret).
-
Vækstspurter i barndommen, hvor barnet har et stort behov for folinsyre.
-
Patienter i kronisk dialyse, hvor folinsyren bliver dialyseret væk.
-
Nedsat optagelse ved tyndtarmssygdomme, der bevirker en generelt nedsat næringsoptagelse, som for eksempel gluten-intolerans (cøliaki).
-
Nogle lægemidler kan også medføre folinsyremangel, blandt andet epilepsimedicin, gigtmidler, p-piller og nogle antidepressiva.
Hvordan stiller lægen diagnosen blodmangel på grund af mangel på folinsyre?
Først skal lægen være sikker på, at du har blodmangel. Sammen med svaret på blodprøven vil der som regel medfølge en beskrivelse af de røde blodlegemer. Ved folinsyre-mangel er de røde blodlegemer som regel store, men af normal farve. I blodet vil der kunne påvises for lave niveauer af folinsyre. Efterfølgende skal årsagen til blodmanglen findes, og lægen skal tage stilling til, om det er muligt at fjerne selve årsagen til blodmanglen.
Hvordan behandles blodmangel på grund af mangel på folinsyre?
Lægen undersøger dig for, og tilbyder dig behandling for de eventuelt udløsende årsager, og giver dig folinsyre-tilskud.
Typisk gives et tilskud på 5 mg folsyre en til tre gange dagligt i en måned. Tabletterne fås i håndkøb på apoteket. Såfremt man får bestemte lægemidler som kan medføre lavt folsyreniveau vil man skulle tage et fast dagligt tilskud.
Hvad kan man selv gøre for at undgå folinsyre-mangel?
Man kan spise en varieret kost. Gode kilder til folinsyre omfatter blandt andet bønner, havregryn, svampe, broccoli, oksekød, lever og asparges.
Folinsyre ødelægges ved høje temperaturer, derfor skal man være opmærksom på ikke at koge alle fødevarer.
Vær opmærksom på kroppens signaler og søg læge, hvis der opstår symptomer. Er der andre i familien, der har blodmangel, har man gennemgået tyndtarms- eller maveoperationer eller lignende, skal man være særligt opmærksom.
Har du planer om graviditet, så tag en snak med din læge om folinsyretilskud under graviditeten. Aktuelt anbefaler Sundhedsstyrelsen et dagligt tilskud af folsyre på 400 mikrogram fra graviditeten planlægges og tre måneder hen i graviditeten.
Udsigt for fremtiden:
Får man fjernet årsagen til symptomerne, og får dækket sit vitaminbehov, så fortager symptomerne sig igen.