Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Hjerte og blod

Ekkokardiografi

Ekkokardiografi er en form for ultralydsundersøgelse, hvor hjertets bevægelser og indre strukturer kan undersøges ved hjælp af lydbølger.

Opdateret: 10. Marts 2022

Hvad er ekkokardiografi?

Ekkokardiografi betyder ultralydsundersøgelse af hjertet. Ved hjælp af lydbølger kan man se hvordan hjertekamrene og hjerteklapperne fungerer.

Hvem får foretaget ekkokardiografi?

Stort set alle hjertepatienter får udført en ekkokardiografi. Undersøgelsen udføres altid hos patienter som er indlagt med en blodprop i hjertet. Alle patienter med hjertesvigt, eller hvor dette mistænkes, får udført en ekkokardiografi for at vurdere hjertets pumpeevne. Undersøgelsen foretages også af personer med mistænkt hjerteklapsygdom såfremt lægen har hørt en mislyd. Ofte er der behov for at foretage ekkokardiografi flere gange, for at følge hjertets pumpeevne eller for at se om der kommer en forværring af hjerteklapsygdom.

Hvad anvendes ekkokardiografi til?

Ekkokardiografi anvendes til flere ting, eksempelvis:

  • Undersøge hjertets pumpeevne ved mistanke om hjertesvigt eller efter en blodprop i hjertet .

  • Undersøge om der er forsnævringer eller utætheder ved hjerteklapperne .

  • Undersøge om forkamrene i hjertet har normal størrelse.

  • Undersøge om der er tegn på huller i hjertet eller mistanke om andre medfødte hjertesygdomme.

  • Undersøge for hjertemuskelsygdom, kaldet kardiomyopati.

  • Undersøge om der er væske eller blødning i hjertesækken.

  • Undersøge om hjertets vægge er fortykkede som følge af forhøjet blodtryk .

  • Ved mistanke om betændelse i hjertets klapper (endokarditis).

Hertil kommer flere andre, mere specialiserede undersøgelser for sjældnere hjertesygdomme.

Hvordan udføres undersøgelsen?

Undersøgelsen kan udføres på to måder:

Den mest almindelige kaldes ”transthoracal” (TTE, transthoracal ekkokardiografi). Det betyder, at ultralydshovedet bliver holdt over hjertet på brystkassen og bevæget rundt i forskellige retninger. Herved kan man se forkamre (atrier), hjertekamre (ventrikler), hjerteklapper, hjertesækken udenom hjertet og den nærmeste del af legemspulsåren, aorta. Den transthorakale undersøgelse kan også laves mens hjertet belastes – enten ved cykling i liggende stilling eller ved at give medicin, som stimulerer hjertet.

I særlige tilfælde kan udføres en ”transesophageal” ekkokardiografi (TEE). Det betyder at et tyndt ultralydshoved føres ned gennem spiserøret og holdes lige udfor hjertet. Derved kan man opnå rigtig detaljerede ultralydsbilleder fordi ultralydshovedet er helt tæt på hjertet.

Hvordan forbereder man sig på undersøgelsen?

Almindelig ekkokardiografi (transthorakal ekkokardiografi) kræver ingen forberedelser.

Ved en transesophageal ekkokardiografi skal man være fastende forud for undersøgelsen.

Hvordan foregår undersøgelsen?

Ved en ”almindelig” ekkokardiografi skal man have tøjet af overkroppen og selve undersøgelsen foregår mens man ligger ned på venstre side.

Ved en belastnings ekkokardiografi belastes hjertet, enten ved indsprøjtning af medicin som hedder dobutamin og stimulerer hjertet, eller ved at patienten ligger og cykler.

Ved en ”transesophageal” ekkokardiografi føres et tyndt kateter med et ultralydshoved gennem svælget og ned i spiserøret. For at gøre undersøgelsen lettere, sprøjtes lokalbedøvelse ind i svælget, og samtidigt gives beroligende medicin i en blodåre.

Undersøgelserne tager typisk 10 til 30 minutter.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Gør en ekkokardiografi ondt?

En transthoracal ekkokardiografi gør ikke ondt. Og der er ingen fare ved denne undersøgelse.

Hvis der anvendes dobutamin ved belastnings-ekkokardiografi, kan man få hjertebanken og uro i kroppen.

En ”transesophageal ekkokardiografi” kan være ubehagelig fordi røret, som føres ned i halsen, giver opkastnings fornemmelser og reflekser. Det er grunden til at man giver lokalbedøvelse i svælget først.

I ekstremt sjældne tilfælde, under 1 per tusinde personer, kan der gå hul på spiserøret og en akut kirurgisk indgriben kan være nødvendig.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.