Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Hjerte og blod

Medicin til hjerte og blod

I denne sektion kan du læse om de forskellige former for medicin, der kan hjælpe, når der er problemer med hjerte, kredsløb eller blod.

Opdateret: 22. Juli 2008

Kort om hjerte og blod

Hjertet er en hul muskel, der sørger for at blodet pumpes rundt i kredsløbet. Først pumpes blodet ud i lungerne, hvor ilt optages og kuldioxid afgives. Det iltede blod løber derefter tilbage fra lungerne til hjertet, hvorefter det pumpes ud i kroppen. Når blodet har afgivet ilt til kroppens muskler og andre væv, vender det tilbage til hjertet for at tage en ny tur ud i lungerne.

Blodet transporterer ikke bare ilt. Via kredsløbet fordeles næringsstoffer og signalstoffer rundt i kroppen. Endelig indeholder blodet celler i form af røde og hvide blodlegemer, samt blodplader som også alle har vigtige funktioner.

Blodtrykket bestemmes af modstanden i kredsløbet og kan reguleres ved at kroppens små blodkar trækker sig mere eller mindre sammen. Jo større modstand der er i kredsløbet jo hårdere skal hjertet pumpe.

I denne sektion kan du læse om de forskellige former for medicin, der kan hjælpe, når der er problemer med hjerte, kredsløb eller blod.

Medicinen til hjerte og kredsløb dækker de grupper af lægemidler, som virker på selve hjertet eller som aflaster hjertet ved at sænke blodtrykket.

Medicin til blodet påvirker typisk blodets sammensætning og evne til at størkne.

Medicin til hjerte og kredsløb

Der findes mange forskellige former for hjertemedicin. Fælles for dem alle er, at belastningen på hjerte og blodkar skal mindskes, da en eventuel overbelastning er farlig.

I gruppen midler for hjertet findes blandt andet medicin mod hjertekrampe, samt lægemidler der påvirker hjertets rytme og stimulerer dets evne til at trække sig sammen. De andre grupper af lægemidler påvirker kredsløbet og dermed blodtrykket på forskellig vis.

 • C01 – Midler for hjertet

 • C02 – Midler mod forhøjet blodtryk

 • C03 – Vanddrivende midler

 • C04 – Midler der udvider blodkar

 • C07 - Betablokkere

 • C08 – Calcium kanal blokkere

 • C09 – ACE hæmmere og angiotensin II hæmmere

Medicin til blodet

Der er mange forskellige årsager til, at man bruger medicin, der har virkning på blodet. Nogle medicintyper skal sænke risikoen for at blodet danner propper ved at virke blodfortyndende eller hæmme sammenklumpning af blodplader, mens andre skal opløse en allerede dannet blodprop.

Hos nogle personer, har blodet omvendt svært ved at størkne og her vil der bruges medicin, der forbedrer blodets evne til at størkne Andre kan af forskellige årsager have blodmangel og det kan behandles med medicin der sørger for, at dannelse af blodceller bliver øget.

Blodet består af mange elementer heraf fedtstoffer hvor blandt andet kolesterol er en vigtig bestanddel. Forhøjet kolesterol i blodet kan dog være farligt, da det øger risikoen for åreforsnævring. I de tilfælde kan det være nødvendigt at tage medicin til at sænke kolesteroltallet, hvis ændringer i kost- og motionsvaner ikke har givet et tilfredsstillende resultat.

 • B01 – Blodprophæmmende

 • B02 – Blodfortykkende

 • B03 – Midler mod blodmangel

 • B06 – Porfyri

 • C10 - Kolesterolnedsættende


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

Annons